Dan uoči sjednice
0

Kakav je stav Nizozemaca povodom EU statusa BiH: Rutte je za pregovore, ali i za "ne" u daljem procesu

V. K.
Mark Rutte (Foto: EPA-EFE)
Mark Rutte (Foto: EPA-EFE)
Dan uoči važne sjednice Evropskog vijeća na kojoj bi se između ostalog trebalo raspravljati i o odobravanju početka pregovora s Bosnom i Hercegovinom, stavovi između zemalja članica još uvijek nisu usaglašeni.
Dok određene zemlje članice Evropske unije već sedmicama govore o tome kako je Bosna i Hercegovina zaslužila otvaranje pregovora, dio zemalja još uvijek nije donio konačnu odluku o tome kako će se izjasniti 21. marta na sjednici.

To se prvenstveno odnosi na Nizozemsku i Dansku koje će najvjerovatnije do zadnjeg trenutka čekati s donošenjem odluke o odobravanju pregovora. Problem za pojedine države članice svakako predstavljaju informacije iz BiH o zastoju u provođenju određenih reformi.

O tome je najviše govorio nizozemski premijer Mark Rutte koji je na sjednici parlamenta 19. marta govorio o tome kako Bosna i Hercegovina treba započeti pregovore, ali je naglasio kako se takva odluka ne treba shvatiti olako.

"Napredak u Bosni i Hercegovini je značajan, ali još uvijek nedovoljan. Mislim da je mudro započeti pregovore sada. Nizozemska bi inače bila jedina protiv toga. Još uvijek postoje mogućnosti da se kaže 'ne' kasnije u procesu pregovora", rekao je Rutte.

Članovi Rutteove Narodne stranke za slobodu i demokratiju u parlamentu ove zemlje također su mišljenja kako BiH treba dobiti odobrenje za pregovore.

"U našem vlastitom interesu je da zemlje u našem dvorištu postanu stabilne i sigurne, ali Evropska unija mora ostati odlučna i prilikom širenja", zaključili su zastupnici.