Potvrđeno za Klix.ba
172

Kakanjski rudnik potvrdio da će izvršiti presudu suda u slučaju obespravljenog rudara

E. M.
Mevludin Gađun je bio vozač dumpera (Foto: E. M./Klix.ba)
Mevludin Gađun je bio vozač dumpera (Foto: E. M./Klix.ba)
Mevludin Gađun iz Kaknja koji je sudski dokazao da mu ugovor u Rudniku mrkog uglja Kakanj nije produžen zbog Facebook statusa, odnosno, diskriminatornog odnosa ovog preduzeća ka njemu, trebao bi ostvariti sva prava iz presude.
Ovo je za Klix.ba potvrđeno iz kakanjskog rudnika.

Drugostepenom presudom Kantonalnog suda u Zenici Rudnik mrkog uglja Kakanj obavezuje se da će vratiti Gađuna na posao, a vršilac dužnosti direktora Sead Imamović za Klix.ba je kratko izjavio da će JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, ZD RMU Kakanj d.o.o Kakanj postupiti u skladu sa sudskom presudom.

U izjavi za Klix.ba Gađun je kazao kako je rudnik isplatio dio novčanih sredstava na račun, ali ne u cjelosti što presuda obuhvata, ali da uskoro očekuje i da će diskriminatorni odnos biti uklonjen te da će ponovo biti uposlenik RMU Kakanj.

Oni su po sudskoj presudi obavezni otkloniti sve vidove diskriminacije, uplatiti PIO/MIO, sudske troškove i omogućiti Gađunu zaključenje ugovora kako su to ostvarili i drugi uposlenici.

"Ostali su potpisali nove ugovore, samo ja nisam. Išao sam da ovjerim knjižicu, ovjerena mi je knjižica i još uvijek piše da mi je osiguranik Biro za zapošljavanje ZDK, a ja ne znam koje su njihove namjere", dodao je Gađun.

S obzirom da je Vlada Federacije na hitnoj sjednici u septembru donijela odluku o zabrani komkursa i njihovu obustavu, a kasnije dala saglasnost za prijem novih radnika, za sada nije poznato kada će Gađun biti vraćen na posao i kako, da li po konkursnoj proceduri ili će biti lično pozvan na potpis ugovora.