Duh novog vremena
12

FOTO / Kakanjske ulice još mirišu na rat

Tekst i foto: Jasenko Korjenić
Tito je još ponegdje preživio
Kao vjerovatno u cijeloj zemlji, ulice u malom industrijskom gradiću Kaknju 'žrtve' su proteklog vremena rata i destrukcije, te nametnutih novih vrijednosti, javlja naš saradnik Jasenko Korjenić. Tako su neke od najpoznatijih kakanjskih ulica dobile nova imena. Omladina umjesto svojom Omladinskom ulicom danas šeta Ulicom Šehida.

Nekadašnja Titova ulica u Kaknju danas je ulica Alije Izetbegovića. Na kući koja se nalazi preko puta City Centra One i dan danas stoji naslov "Titova 72". Obična limena pločica sa naslovom čuva jedno prošlo vrijeme, ne dopušta da zaborav proguta nekadašnje ime ulice.

U toku ove sedmice ulice Kaknja dobile su nove table sa naslovima. Imena ulica drugačija i promijenjena. Religijska i nacionalna ideologija presudila je odabiru naslova. Naslovi na zelenim tablama odslikavaju današnju društvenu i političku situaciju u ovom podneblju. Sve je to samo jedna crno-bijela slika u zlatnom ramu.

Dok sam fotografisao tablu ulice Šehida, slučajni prolaznik je rekao kako godinama učenici Omladinskom ulicom idu u školu, a danas idu ulicom mrtvih ljudi. Šehidi zaslužuju ne jednu ulicu, nego deset, ali možda je trebalo neku drugu ulicu nazvati po njima, jer izgubili smo Omladinsku koja je imala simboličan naslov zbog stotina učenika koji njome prođu do škole.