{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kakanjska močvara Bistrik - zaštićeno područje

F
3.2.2014. u 16:10
19
3
Kakanjska močvara Bistrik - zaštićeno područje
19
Kakanjska močvara Bistrik - zaštićeno područje
Kakanjska močvara Bistrik, koja se nalazi na širem području naseljenog mjesta Haljinići, nakon stručnih istraživanja trebala bi se proglasiti zaštićenim područjem u kategoriji "Zaštićeni krajolik/pejzaž", istaknuto je tokom današnje manifestacije u okviru obilježavanja Međunarodnog dana močvara u Kaknju.
Na javnoj prezentaciji teme "Močvara Bistrik - zaštićeno područje", koju su zajednički realizirali Ornitološko društvo "Naše ptice" iz Sarajeva i općina Kakanj u sklopu završetka projekta "Promocija zaštite močvare Bistrik", naglašeno je da su ekosistemi na području ove močvare još uvijek solidno očuvani i da ih treba ubuduće kvalitetnije zaštititi.

Na današnjoj prezentaciji močvare Bistrik, kao budućeg zaštićenog područja, osim predstavnika domaćina i Ornitološkog društva "Naše ptice", stručni promotor bio je Dražen Kotrošan, koji je jedan od predlagača za zaštitu ovog značajnog prirodnog staništa ptica.

Na promociji je prikazan i film o močvari Bistrik pod nazivom "Osjećam se kao u raju", autora Ilhana Dervovića.

Tokom istraživanja, koja su obavljena 2011. i 2012. godine, na području močvare Bistrik zabilježeno je postojanje 122 vrste biljaka i bogat životinjski svijet sa čak 212 vrsta ptica, 30 vrsta vilinih konjica, osam vrsta vodozemaca, sedam vrsta gmizavaca i 13 vrsta sisara.

Pored spomenutog zabilježene su dvije vrste riba i veliki broj insekata iz grupa leptira (lepidoptera) i tvrdokrilaca (coleoptera).

Druge grupe kao što su gljive, lišajevi, puževi nisu još istraživane, ali procjenjuje se da je i taj dio biodiverziteta izuzetno brojan vrstama, a svi predočeni podaci nisu konačni pokazatelji stanja biodiverziteta na spomenutom području, o čemu svjedoči činjenica da je u 2013.godini zabilježena još jedna ptičija vrsta.

Zaštitom područja močvare Bistrik, kao lokaliteta od značaja za biljni i životinjski svijet, otklonit će se stalna opasnost da se ovaj, prije svega mali ptičiji rezervat i odmorište brojnih ptica selica, sačuva za edukaciju novih generacija i od stalne opasnosti da budu degradirana.

Uskoro će kod nadležnog ministarstva Zeničko-dobojskog kantona biti pokrenut proces trajne zaštite područja močvare Bistrik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: