Kakanj: U Tičićima pronađena još dva stećka

S
Sarajevo-x.com
17.11.2011. u 14:20
6
1
Kakanj: U Tičićima pronađena još dva stećka
6
Kakanj: U Tičićima pronađena još dva stećka
Na lokalitetu Tičića kod Kaknja pronađena su još dva kamena stećka, tzv. sljemenjaka, dimenzija 115 x 55 i visine 70 cm, odnosno 100 x 40 cm i visine 45 cm.
Prilikom izvođenja radova na izgradnji nove dionice autoputa A-1, u dijelu koji prolazi kroz područje naselja Tičići kod Kaknja radnici su pronašli još dva stećka.

Ovi stećci, koji su pronađeni na istom lokalitetu kao i oni pronađeni prošle godine, bit će preneseni u lapidarij, koji se nalazi na platou ispred Omladinskog centra i Doma kulture u Kaknju.

Zanimljivo je da se niko nije posebno zainteresirao za ovaj arheološki lokalitet i nastavio ozbiljnija istraživanja u Tičićima. Ovaj pronalazak još jednom je posvjedočio da je područje Kaknja veliki fascinantni otvoreni muzej.

Sigurno je da se uz ozbiljniji pristup istraživačkim arheološkim aktivnostima na ovom lokalitetu može doći i do nekih drugih historijskih dragocjenosti, jer je očito ovo područje kroz historiju bilo naseljeno što potvrđuju i presjeci zemljišta prilikom izvođenja radova na gradnji nove saobraćajnice.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: