BiH
41

Kakanj se danas gušio u smogu, iz općine kažu da "nema mjesta panici"

FENA
U Kaknju je zbog prekoračenja graničnih vrijednosti pojedinih zagađujućih materija u zraku, općinski načelnik Nermin Mandra proglasio "epizodu pripravnosti".

Građanstvu je poručeno da nema mjesta za paniku jer je koncentracija zagađujućih materija još uvijek daleko od alarmantne.

"U nastojanjima da predstavimo pravu sliku stanja te izbjegnemo svaki oblik nepotrebnog paničnog postupanja, građanima želimo pojasniti karakter proglašene 'epizode pripravnosti'. To je prva faza koja podrazumijeva poduzimanje blažih mjera u odnosu na mjere koje se poduzimaju proglašenjem epizoda upozorenja ili uzbune. Koncentracija zagađujućih materija, na sreću, još uvijek je daleko od alarmantnih pokazatelja koji bi iziskivali proglašenje epizoda upozorenja i uzbune. Dakle, apeliramo da umjesto paničnog promišljanja, postupci građana budu u skladu s razumnim promatranjem apela koje upućujemo", navedeno je u saopćenju nadležnog općinskog operativnog štaba.

Odluka je donesena na osnovu procjene Federalnog hidrometeorološkog zavoda da se u narednom periodu očekuje stabilna vremenska situacija, karakteristična po sporom pomjeranju atmosferskog pritiska, slabom vjetru i pojačanoj temperaturnoj inverziji, koja bi se mogla zadržati u narednih 48 sati.

Građanima Kaknja upućen je apel da smanje kretanje u blizini saobraćajnica, ložišta, dimnjaka i slično, preporučeno je izbjegavanje nepotrebnog boravka na otvorenom prostoru u područjima zagađenog zraka, korištenje javnog prevoza umjesto ličnih motornih vozila te boravak u planinskim predjelima.

Od privrednih i drugih subjekata, koji učestvuju u primjeni plana interventnih mjera, očekuje se savjesno postupanje u skladu s internim interventnim planovima, u cilju smanjena emisija iz proizvodnih postrojenja, saopćeno je.