Tužilaštvo BiH
0

Kajganić: Pojačano osiguranje oko tužitelja, opasno je vezivati predmete za pojedince

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Glavni tužitelj Tužilaštva BiH Milanko Kajganić potvrdio je za Klix.ba da su dobijene određene informacije koje nisu konkretizovane, ali koje upućuju na potencijalno ugrožavanje sigurnosti tužitelja i policijskih službenika, a vežu se za predmete "Sky".
"Sve informacije se provjeravaju. Današnji pretresi u zatvoru u Vojkovićima su usmjereni na provjere navedenih informacije", rekao je Kajganić.

Kaže da je pojačano osiguranje tužitelja, i tokom kretanja i na mjestu boravka.

Glavni tužitelj BiH je putem portala Klix.ba apelovao na sve u javnom prostoru da se predmeti Tužilaštva BiH ne vežu personalno za tužitelje.

"Svaka radnja je radnja Tužilaštva BiH. Nijedan tužitelj ne radi kao privatno lice. Takvo pogrešno postupanje može staviti mete na čela određenih osoba što nije dobro. Takva ponašanja su ranije rezultovala teškim krivičnim djelima i mi ne želimo da se to dogodi i u budućnosti", rekao je Kajganić.

Podsjetimo, direktor Policije RS-a Siniša Kostrešević je potvrdio da je od SIPA-e zaprimljena informacija da je za sada neidentifikovana grupa pritvorenika iz predmeta koji se odnose na dešifrovanje 'Sky' aplikacije radila na organizaciji ubistava tužioca Tužilaštva BiH Dubravka Čampare i jednog policijskog načelnika iz Banje Luke.

Pripadnici MUP-a Republike Srpske po naredbi Suda BiH pretresli su šest lokacija na teritoriji Sokoca i Han Pijeska i tom prilikom kod jedne osobe na Sokocu pronađeno je oružje, tačnije jedan snajper i jedna automatska puška.

Ranije tokom dana SIPA je izvršila pretrese određenih pritvorskih jedinica u zatvoru u Vojkovićima.