Odgovorio na optužbe
71

Kajganić negira da je nepropisno dodjeljivao predmete: Dok nisam došao nije se znalo ko šta radi

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Glavni državni tužilac Milanko Kajganić rekao je za BHRT da navodi prijave Transparency Internationala (TI) nisu tačni te je objasnio kako se dodjeljuju predmeti.
TI je protiv Kajganića podnio disciplinsku prijavu jer je, kako navode, prošle godine većinu predmeta dodijelio mimo sistema automatskog upravljanja TCMS, a zbog čega je smijenjena i njegova prethodnica Gordana Tadić.

Kajganić je kazao da se svi predmeti signiraju i presigniraju isključivo u skladu sa Pravilnikom o TCMS te je detaljnije obrazložio kako su dodjeljivani predmeti prošle godine.

"Veći broj presignacija u 2022. godini, koje su izvršene automatski putem CMS, su posljedica isključivo aktivnosti specijalizacije rada tužilačkih odjela po odsjecima i timovima, te prerasporedu tužilaca. Sve ovo je urađeno da, npr. svi predmeti korupcije budu u Odsjeku za korupciju i tako važi za sve ostale odsjeke, a ne kao sto je to bio slučaj prije mog dolaska na mjesto v.d. glavnog tužioca, da se nije znalo koliko predmeta postoji u Tužilaštvu i ko ih radi", kazao je.

On je još naveo i da bi sve ovo pojasnio i Transparency Internationalu da su samo pitali.

"Ne bi došlo do nerazumjevanja i ovog nesporazuma", rekao je.