EKSKLUZIVNO
/
Kahrimanović: Oslobađao sam se rukama iz mrtvačkog sanduka

S
Razgovarao: Edin Isanović/Sarajevo-x.com
28.12.2011. u 11:00
0
43
Kahrimanović: Oslobađao sam se rukama iz mrtvačkog sanduka
0
1/4
2/4
3/4
4/4
Muhamed Kahrimanović je čovjek koji drži četiri rekorda u Ginisovoj knjizi, a pored njegovog imena i prezimena piše BiH, iako već dugo živi u Hamburgu. Njegovi uspjesi zaslužuju makismalno poštovanje i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Prije nekoliko sedmica u Kini je napravio novi podvig, razbio je 74 pune limenke od pola litra u jednoj minuti. Kahrimanović je u ekskluzivnom intervjuu za Sarajevo-x.com otkrio mnogo zanimljvosti. Govorio je o tome kako se priprema za takmičenje te o izazovima koji ga čekaju u budućnosti.
Možete li nas informisati o svim rekordima koje ste postavili u Ginisovoj knjizi?

Svakako. Od 2002. godine nepobjedivo i ponosno držim Ginisov rekord u razbijanju kokosovih oraha golom rukom. Posljendnji rekord je 118 razbijenih u jednoj minuti. To se desilo 4. juna 2011. godine u Njemačkoj, snimanje je bilo uživo. Imao sam mnogo nadmetanja širom svijeta, ali sam uvijek pobjeđivao, bez ikakve konkurencije. Recimo, bio sam gost u Kini, Japanu, Australiji, Španiji, Kanadi, Portugalu, Poljskoj, Rusiji, Njemačkoj, SAD, Italiji, Danskoj, Indiji, Norveškoj, Srbiji, Libanonu, Turskoj i Južnoj Koreji. Prvi sam i u razbijanju bejzbol palica. Vrh sam dotakao 2010. godine kada sam slomio 55 palica za jednu minutu. Prije mene rekord je držao Japanac. Video obaranja rekorda je obišao cijeli svijet.

No, tu nije kraj. Najbolji ste na planeti i u razbijanju staklenih flaša golom rukom i razbijanju punih limenki?

Tako je. U novembru ove godine uspio sam stići do još jednog podviga. U jednoj minuti golom rukom razbio sam 66 staklenih flaša od 0,7 litara, bez povrede. Do tada je Kinez bio najbolji sa 55 razbijenih flaša. Rekord u razbijanju punih limenki postavio sam 2009. godine u Beču, uspio sam ih razbiti 69 u jednoj minuti. Do tada je na tronu bio Francuz. Imao sam četiri TV nastupa sa ovim rezultatom. I to u Italiji, Kini, Austriji i Njemačkoj. Upravo sam u ovom mjesecu posjetio Kinu i rekord popravio na 74 razbijene limenke u minuti. Sretan sam zbog toga, zaista!

Otkud baš interesovanje za nešto ovakvo?

Od ranog djetinjastva bavim se filozofijom i umjetnošću borilačkih vještina. Trenutno profesinalno treniram Tae Kwon Do, Hap Ki Do, Wing Chun, Kung Fu i Krav Magu.Kako se pripremate za takmičenje?

Nije jednostavno opisati sve detalje treninga i prakse. To je dugotrajan proces perfektnog usavršavanja tijela i duha koji prakticiram više od 40 godina. Fokusiram se na usavršavanje tehnike, ravnoteže, opuštanje tijela, brzinu, snagu, refleks, kontrolu straha i eksplozivnu snagu udarca.

Prije nekoliko godina govorilo se da ćete pokušati što duže izdržati pod vodom u zatvorenom buretu i osloboditi se iz njega. Zbog čega nije došlo do realizacije?

To je bila ideja RTL-a iz Njemačke. Nažalost, nismo uspjeli zbog velikog rizika. Ipak, odlučili smo testirati scene iz filma Kill Bill. Stavili su me u mrtvački sanduk zatvoren šarafima dužim od 20 cm i sa teretom na sanduku. Oslobađao sam se golim rukama iz zatvorenog gepeka automobila. Uspio sam, a sve je snimala TV kuća Pro 7 za emisiju Galileo. Ovaj događaj i danas se emituje na mnogim televizijama u mnogim državama.

Kako obični ljudi gledaju na Vaše uspjehe?

Imaju veliki respekt. Često dobivam ponude da učestvujem u show programima. Univerzitetske institucije interesuje kako izvodim tako brz udarac, odakle mi snaga i vrhunskim aparatima testiraju akciju razbijanja. Također, interes pokazuju i medicinske ustanove. Žele znati zašto ne dolazi do povreda.

Prije nekoliko sedmica posjetili ste Kinu. Zbog čega?

Boravio sam od 5. do 11. decembra u Pekingu, to mi je bio pet put da posjetim Kinu. Državna TV kompanija CCTV1 snimala je emisiju Best Of Guinness World Record koja se emituje za kineski novogodišnji program. To će gledati više od milion gledalaca. Oborio sam već pomenuti rekord sa 74 razbijene pune limenke od pola litra u jednoj minuti. Od pet nastupa u Kini, dva puta sam imao nadmetanje sa njihovim umjetnicima. Na njihovu žalost ja sam bio uspješniji.

Planirate li u budućnosti obarati još neke rekorde?

Svakako! Dobio sam ponudu od Ginisove redakcije iz Engleske da pokušam oboriti rekord u razbijanju stakala automobila, koji drži Amerikanac.Treba razbiti najmanje 20 prozora pri brzini od minimalno 60km/h. Već sam počeo pripreme Dvoboj će biti ili u Njemačkoj ili u SAD-u 2012. godine.Koliko dugo živite u Njemačkoj?

Od 1974. godine. No, više puta godišnje dolazim u BiH, odnosno u Ilijaš, gdje sam rođen.

Jeste li imali povreda u karijeri?

Možda će čitateljima zvučati nevjerovatno, ali do sada nisam imao nijednu ozbiljniju povredu. Samo ogrebotine.

Poruka za čitatelje portala Sarajevo-x.com?

Svima želim sretnu i uspješnu 2012. godinu. Puno sreće, zdravlja, ljubavi, vedrine, lijepih trenutaka, lijepih uspomena. Da ostvarite svoje ciljeve. Sve najbolje Vam želi Muhamed Hammerhand Kahrimanović.


Komentari (43)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: