Saznaje Klix.ba
365

Kadrija Hodžić mogući mandatar za sastav Vlade Tuzlanskog kantona

Piše: A. K.
Kadrija Hodžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kadrija Hodžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tuzlanski kanton uskoro bi konačno mogao završiti priču vezano za formirajne vlasti, a prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Klix.ba, univerzitetski profesor Kadrija Hodžić ima najizglednje šanse za poziciju mandatara za sastav Kantonalne vlade.

Socijaldemokratska partija prikupila je neophodnih 18 potpisa za skupštinsku većinu, a pored ove stranke tu su još i Naša stranka, Savez za bolju budućnost (SBB) te četiri zastupnika koji dolaze iz Pokreta demokratske akcije (PDA).

Nakon što nije uspjela priča s takozvanim Građanskim blokom SDP se našao na mukama te je bilo neophodno pronaći modul uz koji bi bila osigurana skupštinska većina. Tada je uskočila Naša stranka s prijedlogom o formiranju programske Vlade Tuzlanskog kantona.

Prijedlog djelovanja nove vlade upućen je svim zastupnicima u Kantonalnoj skupštini, a svoje potpise su stavili kadrovi iz SDP-a, Naše stranke, SBB-a, ali i četiri zastupnika iz PDA, među kojima je i aktuelni predsjednik ovog zakonodavnog tijela Senad Alić.

Kako saznajemo, SDP će u ovoj priči imati šest ministarstava uz premijersku poziciju, dok će preostalih šest podijeliti Naša stranka i SBB.

O osobama koje će završiti u ministarskim foteljama još uvijek se zvanično ne govori, kao ni o mogućim kandidatima za mandatara za sastav novog saziva Vlade TK.

Međutim, portal Klix.ba nezvanično saznaje da najizglednije šanse za mandatara za sastav nove Vlade TK ima univerzitetski profesor iz Tuzle Kadrija Hodžić.

Također, prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli, u fotelji predsjednika Skupštine TK trebao bi ostati Senad Alić iz PDA, jer ovoj stranci, prema ranijim stavovima iz Naše stranke, ne može pripasti niti jedno ministarsko mjesto.

Priču o programskoj Vladi TK ranije zbog PDA nisu podržali iz Demokratske fronte, a ni iz Stranke za BiH iz koje su kao obrazloženje naveli ranije potpisani koalicioni sporazum sa Strankom demokratske akcije (SDA).

Iz SDP-a i Naše stranke podršku su tražili i od zastupnika iz SDA koje su pozvali na sastanak, međutim oni se na susretu nisu pojavili, uz obrazloženje da je poziv trebao biti proslijeđen većim organima stranke, a ne Klubu zastupnika u Skupštini TK.