{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kadrić traži posebnu sjednicu o zajedničkoj izjavi Tihić-Dodik-Čović

F
14.11.2008. u 11:31
0
0
Kadrić traži posebnu sjednicu o zajedničkoj izjavi Tihić-Dodik-Čović
0
Kadrić traži posebnu sjednicu o zajedničkoj izjavi Tihić-Dodik-Čović
Foto: Arhiv
Poslanik Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Remzija Kadrić zatražio je od Kolegija ovog doma sazivanje posebne sjednice Predstavničkog doma s jednom tačkom dnevnog reda: Rasprava povodom Zajedničke izjave Tihić-Dodik-Čović.
Kadrić je danas na konferenciji za novinare rekao da su ga na ovu inicijativu navela dva razloga. Prvo, ukoliko do sjednice dođe, potrebno je skrenuti pažnju da se prekine praksa da se o ključnim pitanjima prave dogovori po kafanama ili šumama umjesto u institucijama BiH. A drugi razlog je da se od potpisnika, lidera SDA Sulejmana Tihića, SNSD-a Milorada Dodika i HDZBiH Dragana Čovića, zatraži šira informacija o tome šta su potpisali.

Za Kadrića je glavno pitanje uknjižavanje vlasništva nad državnom imovinom.

Prema sporazumu trojice lidera, naveo je on, u vlasništvo države uknjižila bi se samo nepokretna imovina koja je neophodna za rad državnih institucija, dok bi sva ostala imovina bila dodijeljena entitetima, kantonima i drugima.

- Ako je to tako, jasno je da je ovo jedna od zadnjih faza podjele države. Država bi postala podstanar samoj sebi, ocijenio je Kadrić.

On smatra da je ovo pitanje tako važno da je potrebno da prije realizacije parlament razmotri ovaj sporazum.

Najavio je da će, ukoliko njegova inicijativa ne dobije podršku Kolegija Predstavničkog doma, nastojati da dobije podršku još devet poslanika kao predlagača za sazivanje posebne sjednice.

Upitan zašto nije protestirao protiv dogovora van institucija BiH kada je u njima učestvovao i njegov stranački lider Haris Silajdžić, Kadrić je rekao da je njegovo mišljenje, kao poslanika, da se takva praksa više ne treba ponavljati i da se Parlamentarna skupština ne smije više dovoditi pred svršeni čin.

On vjeruje da će, kada se otvore razgovori, većina poslanika biti za to da se veliki dio stvari iz ovog sporazuma zaustavi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: