BiH
0

Kadrić: Problemi u poslovanju studentskih centara u FBiH

FENA
Predsjedavajući Zajednice studentskih centara u FBiH i direktor Studentskog centra Sarajevo Emir Kadrić ponovo je danas upozorio da konstantno povećanje cijena robe i usluga na tržištu uzrokuje probleme u poslovanju studentskih centara u FBiH, te apelirao na sve sudionike u sufinansiranju ishrane i smještaja studenata smještenih u studentskim domovima da pokažu više razumijevanja i promptno prihvate korekciju cijena smještaja i ishrane studenata.

Kadrić je Feni kazao da bi, ukoliko ne bude razumijevanja svih učesnika u sufinansiranju ishrane i smještaja studenata, moglo biti dovedeno u pitanje pružanje usluga studentima u studentskim centrima u FBiH.

Stoga je on najavio da će upravo to biti glavna tema sjednice Zajednice studentskih centara FBiH, planirane za 5. juni u Sarajevu, na koju su pozvani relevantni predstavnici svih nivoa vlasti, te predstavnici univerziteta i studentskih organizacija.

"Na dnevnom redu redovne sjednice Zajednice studentskih centara FBiH bit će ta i ostale veoma važne teme, vezane za bolje funkcioniranje studentskih centara u FBiH, koje se mogu kvalitetno realizirati uz prisustvo pozvanih osoba", kazao je on.

Kadrić je istaknuo da će, od federalnog i kantonalnih ministarstava obrazovanja koji sudjeluju u troškovima finansiranja smještaja i ishrane studenata, na tom sastanku biti zatraženo potpisivanje sporazuma koji regulira automatsko usklađivanje cijena svakih šest mjeseci, a na osnovu zvaničnih podataka federalnog Zavoda za statistiku o indeksima rasta cijena energenata, sirovina i ostalog što ulazi u usluge studentskih centara.

Zajednica studentskih centara FBiH povećala je, od 1. aprila za 7,6 posto, odnosno za 19 KM, cijene smještaja i ishrane studenata u studentskim centrima u Federaciji BiH, a od sudionika u finansiranju smještaja i ishrane očekuje da snose tu razliku u cijeni da studenti ne bi osjetili posljedice.

Predsjedavajući Zajednice Emir Kadrić kazao je tada novinarima da je to prva korekcija cijena na koju su nakon deset godina primorani zbog rasta cijena repromaterijala, energenata i ostalog što ulazi u cijenu usluga studentskog centra.

Odluka o povećanju cijena smještaja i ishrane studenata u studentskim domovima donesena je na osnovu analize implikacija rasta cijena robe i usluga na cijene koštanja usluga smještaja i ishrane studenata, te sagledane ozbiljnosti situacije u kojoj su se našli svi studentski centri u kojoj je sudjelovala i Asocijacija studenata studentskih domova.