{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kada Hotić: Osjećali smo se poniženo i uništeno, evropska Rezolucija nam je vratila nadu

9.7.2015. u 14:59
149
30
Kada Hotić: Osjećali smo se poniženo i uništeno, evropska Rezolucija nam je vratila nadu
149
Kada Hotić: Osjećali smo se poniženo i uništeno, evropska Rezolucija nam je vratila nadu
Foto: Arhiv/Klix.ba
Evropski parlament jednoglasno je usvojio Rezoluciju o Srebrenici na današnjoj sjednici u Strasbourgu. Potpredsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Kada Hotić bila je pozitivno iznenađena ovim događajem.
"Rusi su jučer uložili veto da se to ne usvoji u UN-u. U RS-u neće biti sretni, ali oni su jedan geto gdje mogu provoditi svoja zlodjela samo u svom okruženju. Kada odu u evropske zemlje neće moći reći da nije bio genocid. Dobro je da se svijest tih zemalja budi", rekla je Hotić za Klix.ba.

Na pitanje koliko preživjelim žrtvama znači ova Rezolucija s obzirom na to da se u Evropskom parlamentu nalazi i Holandija koju smatraju odgovornom za genocid, jer je Srebrenica bila zaštićena enklava pod nadzorom UN-ovog holandskog bataljona, Hotić je rekla da znači mnogo, ali da od tužbe neće odustati.

"Ako je neko kriv onda će snositi krivicu. Mi nećemo odustati od naše tužbe koju smo podigli protiv Ministarstva odbrane Holandije jer su učinili krivično djelo. Ipak, ovo daje pomirenje, međuljudsko i međudržavno. Osjećali smo se poniženo i uništeno. Nekada nam se čini da niko o nama ne vodi računa. Ali, ovo je ipak dalo malo nade da dolaze pokajanje i pomirenje. Možda bude bolje", kazala je Hotić.

Evropski parlament u usvojenoj Rezoluciji osuđuje zločin u Srebrenici koji se u skladu sa presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde označava kao genocid. Kao odgovorne za masovnu egzekuciju više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka iz Srebrenice Nacrt označava snage bosanskih Srba pod komandom generala Ratka Mladića, uz učešće paravojnih i neregularnih jedinica.

"To je najveći ratni zločin koji se desio u Evropi nakon Drugog svjetskog rata", piše u Rezoluciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: