{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kada Hotić: Hapšenje Orića nas je pogodilo, ali dženaza 11. jula ne smije biti upitna

24.6.2015. u 22:09
80
144
Kada Hotić: Hapšenje Orića nas je pogodilo, ali dženaza 11. jula ne smije biti upitna
80
Kada Hotić: Hapšenje Orića nas je pogodilo, ali dženaza 11. jula ne smije biti upitna
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” kaže kako je sve preživjele žrtve genocida pogodilo hapšenje Nasera Orića ali da bi, pored svega, 11. jula trebalo klanjati dženazu identificiranim žrtvama genocida.
“Hapšenje Nasera Orića jeste veliki problem i to može biti problem za sigurnost cijelog skupa 11. jula. Ipak, još nije donesena konačna odluka o tome da se dženaza odgađa, za pet dana imamo novi sastanak i tada će se donijeti konačna odluka”, kaže Kada Hotić za Klix.ba.

Ona smatra da bi dženazu i komemorativni skup ipak trebalo održati.

"Mislim da se ovom prijetnjom da dženaze neće biti željelo da vlasti BiH više poduzmu na oslobađanju Orića. Imamo različite stavove po pitanju odgađanja dženaze. Mislim da neće doći do odgađanja dženaze jer je to naša svetinja. Taj dan u godini, taj 11. juli, treba da se obilježava i kad ne bude dženaza. Imamo najavu dolaska velikog broja ljudi, ali kad kažem da dženaza ne treba biti odgođena prvenstveno mislim na porodice koje će taj dan ukopati svoje najmilije. Porodice su godinama iščekivale taj dan, i mislim da ne bi trebali trgovati s tim. Hapšenjem Nasera nastao je veliki problem, ali dženaza ne smije biti upitna", smatra Hotić.

Ona kaže da još uvijek niko nije direktno komunicirao s porodicama koje ove godine kopaju najmilije.

"Još niko nije s njima razgovarao jer nisu bili u prilici da s njima razgovaraju. Za nas je 11. juli jako važan datum i to je sve što nam je preostalo – da se sjećamo. Taj dan se mora obilježavati svake godine dok smo živi, a nakon nas naša djeca treba da se uvijek sjećaju 11. jula", kaže Kada Hotić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: