Jasna pravila
75

Kada djeca u osnovnim školama u FBiH trebaju nositi maske, a kada ne moraju

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon nesporazuma koji je nastao u vezi s pitanjem da li djeca trebaju nositi zaštitne maske za vrijeme nastave u učionici danas je pomoćnik ministra zdravlja Goran Čerkez objasnio situaciju.

"U Općim naredbama Kriznog štaba FBiH kaže se da se naređuje obavezno nošenje zaštitnih maski za sve, osim djeci mlađoj od 6 godina, sportistima, osobama sa poteškoćama pri disanju, poteškoćama u razvoju i slično. Ali, to su opće naredbe. Ove konkretno naredbe vrijede od novembra za populaciju koja hoda po ulicama itd.“, rekao je.

Što se tiče škola, kazao je, u naredbi piše da obrazovne institucije moraju poštivati sve preporuke koje su sastavni dio ove naredbe, a u preporukama se kaže o održavanju nastave samo za učenike prvih i završnih razreda srednjih škola, a zatim osnovni principi nošenja maske gdje se kaže da djeca od 6 do 10 moraju nositi maske izvan učionica, ali ne moraju za vrijeme nastave.

"28. januara smo imali mislim četvrti po redu sastanak kantonalnih ministara obrazovanja i nas iz zdravstva. Na sastanku nisu bili ministri iz Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog i Tuzlanskog, pa je možda zato došlo do zabune. Ima i zapisnik gdje se kaže da se s kantonima dogovara model nastave, ali da se sve epidemiološke mjere moraju poštovati“, kazao je.

Dodao je da je na jučerašnjem sastanku s ministricom za odgoj i obrazovanje KS sve riješeno.

Dakle, u skladu s preporukama – učenici od prvog do petog razreda ne moraju imati maske tokom nastave u učionicama, ali u hodnicima i prilikom dolaska moraju nositi maske.