"Na čekanju"
293

Kada će stići preostalih 20 respiratora za koje je već uplaćen puni iznos?

D. Be.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Prošlo je sedam dana od isporuke 80 respiratora. Naručeno je ukupno 100. Za preostalih 20 još niko ne zna kada će stići, iako je rok isporuke davno probijen.

Rok za isporuku 100 komada medicinskih aparata, prema ugovoru koji su potpisali direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik "FH Srebrena malina“ Fikret Hodžić, bio je 15. april. Nepotpuna pošiljka je stigla deset dana kasnije – 25. aprila.

Pomoćnica direktora Federalne uprave civilne zaštite Sanita Alagić je to opravdala poteškoćama nabavke respiratora u cijelom svijetu i organizacijom avionskog leta odnosno prijevoza.

"Postoji član ugovora koji kaže da ćemo sve eventualne sporove rješavati mirnim putem. Tako smo i rješavali i prolongirali rok isporuke", poručila je Alagić u četvrtak kada su respiratori napustili magacin sarajevskog aerodroma i kamion otišli u skladište FUCZ-a.

Ni danas kutije respiratora, proizvođača "Aerospace Changfeng Medical“, nisu otvorene jer se čeka da firma Sono Medical, koja je zadužena za provjeru ispravnosti respiratora i određivanje njihovog nivoa upotrebe, da svoj sud. To će se, vjerovatno desiti, naredne sedmice.

Međutim, jučer je reagirala Agencija za javne nabavke BiH s dopisom putem kojeg traži detaljno pojašnjenja o proceduri nabavke koja je izvršena za usluge održavanja respiratora. Također, obratili su se i firmama koje se spominju kao izvršitelji usluge održavanja.

Niko i dalje ne zna kakvi su respiratori stigli i da li su upotrebljivi u bolnicama i kliničkim centrima ili su predviđeni za ambulanta kola. Već smo kročili u mjesec maj, a pitanje je koliko će vremenski trajati provjere valjanosti aparata, njihovo instaliranje mjerenje parametra te obuka doktora koji će raditi s njima. I dalje se ne zna ko će respiratore održavati i eventualno servisirati.

Kako Klix.ba saznaje bh. aviokompanija koja je iz Pekinga prevezla 80 respiratora jer za još 20 nije bilo mjesta, prema riječima federalnog premijera Fadila Novalića, u naredne dvije sedmice nema zakazanih letova.

Pitanje koje se sada logički postavlja jeste šta je sa isporukom preostalih 20 respiratora s obzirom da je Vlada Federacije BiH privatnoj firmi "FH Srebrena malina“ avansno uplatila 10,5 miliona KM za nabavku i isporuku tačno 100 respiratora.