Ispod Velikog parka
60

Kada će biti završen "Sarajevski ćilim"? Probijeni svi rokovi, a "krivci" su zrak, kiša, zima, vrućina...

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Rekonstrukcija šetališta "Pješačka zona - Sarajevski ćilim" ispod Velikog parka u centru Sarajeva počela je u decembru 2022. godine i rok za završetak svih radova je bio 70 dana. Nažalost, radovi i danas traju, a gradilište otežava kretanje pješaka i narušava sliku grada u jeku turističke sezone.
Ideja o izgradnji pješačke zona kod Velikog parka u ulici Maršala tita prvobitno se rodila 2020. godine.

Riječ je o projektu koji je predstavljen u julu 2020. kada je načelnik bio Nedžad Ajnadžić (SDA). Tada je najavljeno da će se urediti prostor od popularne Hippy klupe, gdje se nalazi istoimeni kafić, do zgrade bivšeg Higijenskog zavoda, današnjeg entitetskog Zavoda za javno zdravstvo, tj. do Alipašine ulice.

Šetnica će biti prilagođena slijepim osobama, a predviđena je i modernizacija tramvajske stanice.

Radovi su počeli u decembru 2022. godine i prvobitno je rok za trajanje radova bio 70 dana. Međutim, zbog loših vremenskih uslova, kako su ranije saopćili iz Općine Centar, završetak radova je prolongiran za sredinu juna, ove godine.

Ušli smo u drugu polovinu jula, ali šetalište još uvijek gotovo.

Stoga, kontaktirali smo Općinu Centar kako bi saznali da li u skorije vrijeme možemo prošetati novoizgrađenim šetalištem.

"Radovi na rekonstrukciji šetališta 'Pješačka zona - Sarajevski ćilim' su u završnoj fazi. Uprkos ekstremnim vremenskim uslovima i izrazito visokim temperaturama radnici građevinske firme 'ITC' d.o.o. Zenica izvode finalne radove na rekonstrukciji šetališta a nakon što je okončano i hortikulturno uređenje pješačke zone. O razlozima dužine izvođenja radova u više navrata smo informisali javnost te blagovremeno odgovarali na medijske upite", saopćili su za Klix.ba iz Općine Centar.

Idejni projekt budućeg izgleda šetališta uradio je arhitektonski studio "Zec", arhitekta Amir Vuk Zec, a u 2022. godini je Općina Centar obezbijedila sredstva u budžetu u iznosu od 1.650.000 KM za ovaj projekat.