11. juli
443

Kad tišina zazvuči: Nakon ukopa žrtava Memorijalni centar ostao ponovo prazan

L.K.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U Memorijalnom centru Potočari danas je obilježena 24. godišnjica genocida u Srebrenici. Upriličen je cjelodnevni program, te je klanjana dženaza za 33 žrtve genocida koje su danas ukopane. Nakon završetka komemoracije, brojne zvanice i posjetitelji su otišli, a Potočarima je ponovo "zazvučala" tišina.
Danas su u Srebrenici ukopane 33 žrtve, što je najmanji broj do sada. Od kraja rata s današnjim danom, ovdje je ukopano 6.643 žrtve genocida, a na porodičnim mezarjima izvan Potočara njih 234. Još uvijek se traga za posmrtnim ostacima više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Brojne zvanice, među kojima i preživjeli Srebreničani, porodice, rodbina, učesnici Marša mira, ultramaratonci, biciklisti, visoke delegacije i brojni drugi prisutni ovdje su se počeli okupljati još jučer odajući tako počast nevino stradalim žrtvama.

Kao i svake godine, nakon završetka komemoracije ljudi koji su došli iz svih dijelova BiH, ali i susjednih i evropskih zemalja su se počeli razilaziti i napuštati Potočare.

Memorijalni centar je sada pust i tih, te se tek ponegdje mogu vidjeti majke, supruge i kćerke kako se još uvijek opraštaju od svojih najmilijih koje su izgubili u raljama najgnusnijeg zločina.