BiH
34

Kad snijeg zamete sela ispod Treskavice, čeka se proljeće da okopne putevi

FENA
Mnoga sela na području općine Konjic u zimskim uvjetima zatrpana su snijegom, a zbog neprohodnih puteva mještani prisiljeni da napuštaju svoje domove.

Senad Jakupović je mještanin sela Ljuta, jednog od sela na tom području ispod Treskavice, koji zbog neprohodnih puteva tokom zime napušta svoje selo. Kaže da su putevi očišćeni tek do gradilišta Šumarstvo Ljuta d.o.o., kod tzv. ćumurana. Uposlenici tog preduzeća, kako on kaže, svojim mašinama čiste puteve samo do tog gradilišta, a ima sedam sela koja su odatle udaljena sat do sat i pol hoda.

Foto: FENA
Foto: FENA

"Situacije je svake zime ista, kad snijeg padne gore je zatrpano, čeka se do proljeća. Općina Konjic je nadležna da čisti te puteve, ali ih ne čiste. Nekoliko godina smo mi, mještani, sami finansirali čišćenje snijega", kaže on.

U sedam sela na tom području trenutno živi četiri do pet porodica, uglavnom starijih osoba. Bilo bi ih, kaže Jakupović, i više da se putevi redovno čiste. Ovako, ljudi se ne smiju usuditi boraviti u selima tokom zime jer veliki su snjegovi, putevi nisu prohodni, a mnogima od njih narušeno je zdravstveno stanje i često trebaju ljekarsku pomoć. Stoga su, priča Jakupović, prisiljeni da napuštaju sela i odlaze u grad, a vraćaju se na proljeće kad snijeg okopni.

Foto: FENA
Foto: FENA
"Ranijih godina intervenirala je i Gorska služba spašavanja, u selu Ljuta spašavali su ljude i stoku", prisjeća se Jakupović.

Poseban problem za mještane tih sela je briga za stoku koju su, kako kaže, često prisiljeni da prodaju te na proljeće, kad snijeg okopni, ponovo nabavljaju.

"Skoro, jedan od mještana tih sela koji je imao nekoliko krava nije smio zazimiti na selu, sve je rasprodao. Sa starim roditeljima napustio je selo tokom zime, čeka proljeće da se vrati i opet kupi krave", kaže on.

Visina snijega u tim selima trenutno je oko 60 cm, a na prijevojima i više od jedan metar.