Slobodni pad nauke
120

Kad akademici utihnu: Kako je ANUBiH mogla dobiti isto novca kao i novokomponovane BANU i HAZU

F. H.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zastupnici u federalnom parlamentu usvojii su budžet Federacije BiH sa amandmanima koji predviđaju da ANUBiH, BANU i HAZU dobiju po 300.000 KM.

Ovakvim rasporedom sredstava, Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, osnovana još 1965. godine i čije je djelovanje na nivou čitave države uređeno Zakon o Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine koji je stupio na snagu 1976., a mijenjan 1982. i 1994. godine stavljena je u istu ravan sa BANU i HAZU.

Akademija nauka i umjetnosti BiH je temeljna nacionalna naučna institucija i jedan od simbola državnosti Bosne i Hercegovine. Svako pa makar i simbolično izjednačavanje njenog značaja sa drugim "Akademijama nauka/znanosti" je pogubno po ugled države. Kao jednog od simbola Bosne i Hercegovine, finansiranje i rad ove institucije bi morao biti institucionalno osiguran i van svake vrste političkog potkusurivanja.

Ipak, o njenom statusu govori da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine morao donijeti odluku kojom je naloženo Ministarstvu pravde BiH da u skladu sa Ustavom BiH odluči o upisivanju ANUBiH u Registar pravnih lica BiH.

Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti osnovana je 2011. godine u Novom Pazaru, a predsjednik Incijativnog odbora za osnivanje je bio Muamer Zukorilić. Pod lupom javnosti našla se 2019. godine kada je od tada predsjedavajućeg skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića dobila 60.000 KM. O aktivnostima BANU je teže saznati jer njihova web stranica nije u funkciji.

Hrvatska akademija nauka i znanosti osnovana je 2014. godine od Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona glasovima ministara iz SDA i HDZ, a tadašnji ministar obrazovanja FBiH Damir Mašić (SDP) kazao je da je osnivanje ove akademija uvod u treći entitet. Ova akademija je osnovana u okviru Sveučilišta u Mostaru.

Prema tome, u okviru amandmana i poslanici stranaka koje su nekada bile protiv samog osnivanja HAZU. Ovakvo finansiranje "akademija nauka i umjetnosti" može otvoriti i zahtjeve drugih udruženja nazvanih "akademija nauka i umjetnosti" da zahtjevaju da budu finansirani na isti način.

Inače, prošlogodišnjim budžetom kojeg su predložili SDA, HDZ i SBB, a za njega glasali SDA, HDZ, SBB i DF došlo je do izjednačavanja državne ANUBiH sa BANU i HAZU. Prošle godine su, također, sve tri akademije dobile po 100.000 KM iz budžeta.