BiH
0

Kacin razgovarao s parlamentarcima o viznom režimu

FENA
Zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine (PS) BiH i članovi Zajedničke komisije za evropske integracije susreli su se u petak s poslanikom u Evropskom parlamentu Jelkom Kacinom koji u Sarajevu boravi u svojstvu izaslanika predsjednika Evropskog parlamenta Hansa-Gerta Potteringa.

Nakon susreta izjave za medije dali su predsjedavajući Zajedničke komisija za evropske integracije Halid Genjac i poslanik Kacin.

Genjac je rekao da je na ovom radnom sastanku bilo, između ostalog, razgovarano o aktuelnostima u zemljama regije vezano za evropske integracije.

"Posebna pažnja ovom prilikom posvećena je viznom režimu za BiH. Obavijestili smo Kacina da smo prije dva dana pokrenuli inicijativu da se obavi parlamentarna rasprava o pitanjima na kojima se zasniva nepovjerenje prema našoj personifikaciji tj. prema eventualnim zloupotrebama CIPS-a", rekao je Genjac.

Poslanik u Evropskom parlametu Jelko Kacin rekao je da je saradnja sa Zajedničkom komisijom za evropske integracije kontinurana.

Kacin je kazao kako je stekao dojam da je rad Parlamentarne skupštine poboljašan i da su poslanici zaineresovani da saznaju zašto BiH kasni kad je u pitanju regulacija viznog režima. Također ističe da se u vezi s ovim pitanjem sve partije mogu i trebaju složiti.

"Tu bi BiH pokazala da se može nositi s izazovima. Niko ne može za Bosnu umjesto Bosne odraditi sve ono što može sama Bosna kada tako odluči. Došlo je vrijeme da se i Bosna dokaže kao i sve druge zemlje zapadnog Balkana", rekao je Kacin.

Na pitanje o njegovoj eventualnoj kandidaturi za visokog predstavnika, Kacin je kazao da je on pomagao i da će pomagati BiH ali se nije konkretno izjasnio o ovoj mogućnosti.