BiH
0

Kacin: Prvo stvoriti bh. državu, koje sada nema

FENA
“U Bosni i Hercegovini se mora napraviti štošta da bi se ubrzao proces evropskih integracija, a prvi preduvjet za to je da se napravi bosanskohercegovačka država, koje, to odgovorno tvrdim, u ovom momentu nema. Svi koji su na čelu institucija sadašnje bh. države moraju jednostavno to uzeti na sebe i umjesto dva entiteta – Federacije i Republike Srpske, stvoriti Bosnu i Hercegovinu, i konačno početi razmišljati na takav način“, izjavio je za Radio Deutsche Welle slovenski zastupnik u Evropskom parlamentu i izvjestilac za Srbiju Jelko Kacin.

U povodu ponovnih, sve učestalijih izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da "Bosnu i Hercegovinu ne prihvata kao svoju državu“, Kacin zaključuje da će "od toga da li će svi navijati za svoju zemlju, i da li će svi odraditi sve što je potrebno za Bosnu i Hercegovinu kao vjerodostojnu državu, a ne za svoje susjede, isključivo zavisiti i da li će, i kada će Bosna i Hercegovina jednoga dana uopće i ući u Evropsku uniju“.

Na pitanje da li su samo entiteti i oskudni patriotizam glavne bosanskohercegovačke kočnice na putu evropskih integracija, Kacin je odgovorio da je nedavno interparlamentarno savjetovanje za zapadni Balkan u Bruxellesu “bila jedinstvena prilika prije svega za zastupnike Parlamenta BiH da napune baterije, da zatraže od svojih političkih funkcionera u zemlji da pojačaju dolaske u sjedište Evropske unije i da što više nastupaju u Bruxellesu, da hrabrije zastupaju svoju zemlju, da uživo odgovaraju i evropskim parlamentarcima i ostalim evropskim zvaničnicima, preuzimajući i na taj način odgovornost za svoja djela i nedjela. U tome je glavna formula uspješne parlamentarne demokratije“, izjavio je Kacin.

On je rekao da nije spreman „prihvatiti priču da se niko u Bosni i Hercegovini nije mogao pronaći da pravovremeno napravi sve potrebne prijevode Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na sva tri svoja domaća jezika, već se s tako banalnim tehničkim poslovima čekalo da to uradi neko u Bruxellesu. To je ogromna sramota za Bosnu i Hercegovinu o kojoj se ovdje u Bruxellesu otvoreno govori, jer se Bosna i Hercegovina prikazala nesposobnom državom da od danas do sutra, ako je potrebno u jednoj noći, ili u jednoj sedmici, prevede tako važan dokument EU kao što je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji upravo najveću korist donosi vama u Bosni i Hercegovini“, izjavio je Kacin.

"To što se moralo čekati još mjesec dana za potpisivanje SSP-a i da niko u Sarajevu nije u stanju naći nikakvo racionalno obrazloženje za takve postupke, već optuživati samo zvaničnike i administraciju u Bruxellesu – to je sramota za Bosnu i Hercegovinu i iz toga biste svi morali naučiti štošta, i to što prije to bolje za vas“, rekao je Kacin.

Na pitanje šta je s odgovornostima Evropske unije koja je u posljednje vrijeme ipak Bosnu i Hercegovinu neopravdano ostavila na margini evropskih procesa u odnosu na Srbiju, pa čak i na Kosovo, Kacin je rekao da i „Unija ima dosta vlastitih sramota“, ali i da ima svoje države članice, svoje predsjedavajuće, svoju birokratiju, ali i svoja pravila igre. "Ma kakva ona bila, Evropska unija je ta koju mi tražimo, a nije ona tražila nas.“

Na pitanje da li su osnovane procjene briselskih dopisnika i analitičara da su se u posljednjih nekoliko sedmica sve institucije EU-a 'probudile' i da vlada utisak da je na pomolu neka nova strategija prema Balkanu, Kacin je odgovorio:

"Ako je to vaš utisak, onda je to dobro. Ali ne bi sada trebalo čekati 2009. godinu, nego treba u međuvremenu svako u svojim nacionalnim parlamentima raditi na taj način da se podigne vlastita samosvijest. Treba vršiti stalni pritisak na izvršnu granu vlasti, posebno na svoje vlade i na sudstvo, kako bi se što prije uspostavila pravna država i pravosudna nezavisnost - da se na taj način kvalificirate i iznenadite prvo sebe same, da se dokažete da se može učiniti više. A na drugoj strani, da se hrabro konačno pokuca na vrata Bruxellesa i da se uđe u Evropsku uniju, jer nema vam druge. Potrebno je, dakle, da se mnogo bolje organizirate da bi se iskoristili sve ove ogromne mogućnosti koje se unutar Evropske unije, realno, svima nama nude“, izjavio je Jelko Kacin.