Sarajevo
0

Kacin: BiH treba političare okrenute prema budućnosti

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Bosni i Hercegovini su potrebni političari koji će biti okrenuti budućnosti i gledati u 2020., 2030. i 2040. godinu, a ne biti okrenuti prema prošlosti, kazao je večeras u Sarajevu Jelko Kacin, zastupnik u Evropskom parlamentu primajući priznanje "Povelja počasnog građanina Kantona Sarajevo".

"Ova povelja za mene je veliko priznanje za ono što smo radili u Evropskom parlamentu i ona pokazuje da ono što smo radili u tom paralamentu nečemu služi i da je bilo zapaženo, jer je vrlo važno početi jačati pozitivne vibracije koje su potrebne da BiH već jednom odsanja svoju prošlost i počne sanjati svoju budućnost", kazao je Kacin u izjavi za Fenu.

Napomenuo je da je potrebno stvarati pozitivnu budućnost i ubrzavati prijelazni period kao i transformacije koje su potrebne kako bi država BiH bila efikasnija i uspješnija na putu ka i u Evropsku uniju.

"Neki još izmišljaju razloge zašto se to ne može, a upravo u tom pogledu potrebno je nešto promijeniti i ljudima reći da nema smisla izmišljati prošlost nego izmišljati budućnost. Za one koji to ne znaju, neće, ne žele i ne umiju treba reći da je došao kraj njihove političke karijere", dodao je Kacin.

Na pitanje, da li se to identificira kao osnovni problem zbog kojeg BiH zastajkuje na svom putu ka euroatlantskim integracijama, Kacin je kazao da "ukoliko vi meni odgovorite koji to političar vuče BiH naprijed, ja ću vama odgovoriti na to pitanje".

Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić dodijelio je povelju Kacinu, a u izjavi za novinare je kazao da je Kacin zaslužio ovo priznanje iz više razloga, navodeći da je upravo on predlagač Rezolucije o Srebrenici.

Povelja počasnog građanina Kacinu je dodijeljena zbog njegovih izuzetnih zasluga u davanju podrške pravednoj borbi za odbranu Sarajeva, kao i radi unapređenja međunarodne saradnje, te razvijanja međunarodnih i međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima različitih nacija, vjera, kultura.