Odluka Vlade
26

Kabinet premijera: Kupovinom zgrade Energoinvesta riješen smještaj institucija i spašen veliki brend

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nakon donošenja odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača za kupovinu zgrade za trajni smještaj Vlade Federacije BiH u Sarajevu ovih dana zaključen je ugovor s Energoinvestom, a Vlada FBiH već je uplatila Energoinvestu prvi dio ugovornog iznosa od 10 miliona KM.

Iz kabineta premijera FBiH Fadila Novalića osvrnuli su se na potrebu kupovine ovog objekta, kao i na kontraargumente koji su plasirani u javnosti.

Ističu da je na javni poziv koji su raspisali ove godine dostavljena samo jedna ponuda i to ponuda firme Energoinvest.

"Za korisnike koji su do sada plaćali zakupe prostora u Uniprometu ili na drugim lokacijama stvorene su pretpostavke za preseljenje u zgradu Energoinvesta, stoga razumijemo frustraciju dosadašnjih zakupodavaca. Ovom investicijom Vlada na svojevrstan način doprinosi i očuvanju vrijednosti državne imovine s obzirom na to da je ugovor o kupovini zaključen s kompanijom u većinskom državnom vlasništvu, kompanijom koja egzistira duže od 60 godina i koja je i danas prepoznatljiv brend u svijetu i svojevrsni poslovni ambasador naše zemlje", naveli su.

Nakon niza godina, kazali su, stvoreni su uslovi da Energoinvest redovno uplaćuje doprinose i ostale obaveze za svoje radnike, da neometano ispunjava poslovne obaveze te realizira ugovorene poslove u vrijednosti od 200 miliona KM. Kupovinom zgrade, dodaju, riješena su dva važna pitanja, trajni smještaj Vlade FBiH i spas jednog od najvećih brendova BiH.

"Na ovaj projekt sam posebno ponosan, jer smo uradili posao za koji prethodnici nisu imali znanja, hrabrosti ni upornosti. Drugima je na prvom mjestu bila kirija političkim strankama i privatnicima. Nama je na prvom mjestu država", istaknuli su.

Napominju da su godišnji troškovi zakupa prostorija u Mostaru i Sarajevu za potrebe Vlade Federacije BiH do sada u proteklih 20 godina iznosili više od tri miliona KM.

"Poznata je činjenica da je premijer od prvog dana predsjedavanja Vladom FBiH pokušavao pronaći rješenje za ovaj problem, za ovu anomaliju. Da Vlada tolike godine ima privremenu adresu i da Vlada plaća kiriju političkoj stranci i firmama u privatnom vlasništvu?! Već odavno je jasno da postoji tri miliona razloga zašto smo sve vrijeme nailazili na opstrukcije i neobjašnjive otpore mojim nastojanjima da se Vladi osigura trajni smještaj. Očigledno da je mnogima odgovaralo da se Vlada FBiH što je moguće duže zadrži u iznajmljenim prostorijama", naveli su iz kabineta premijera FBiH.

Nuđeni su im, kažu, različiti objekti u privatnom i u državnom vlasništvu. I uvijek, kao po receptu, dodaju, nailazili su na nerješive probleme i stalno gubili dragocjeno vrijeme.

"Navest ćemo primjer Studentskog doma u Nedžarićima, gdje smo bili na korak do dogovora kada smo otkrili da nam je neko, u fazi pregovora, prešutio važnu činjenicu: da po ugovorima s trenutnim zakupcima, isti imaju pravo preče kupnje i upravo zbog toga smo odustali od studentskog doma", istaknuli su.