BiH
0

Južnom Evropom haraju požari iako su se temperature snizile

Sarajevo-x.com
Iako su se velike vrućine i visoke temperature, koje su protekle sedmice obilježile vremenske prilike u južnoj Evropi konačno u subotu smanjile, veliki broj požara nastavio je harati južnim dijelom Starog kontinenta.

Više od 23.000 hektara tla izgorilo je u Bugarskoj protekle sedmice dok su u zemlji zabilježeni temperaturni rekordi sa izmjerenih više od 45°C. Više od 7.000 vatrogasaca i 2.500 vojnika borilo se da ugase požare. Bugarska policija saopštila je da je uhapsila 14 osumnjičenih palikuća.

Vatrogasci su se borili i u Makedoniji da ugase 30 požara koji su zahvatili šume, većinom blizu glavnog grada Makedonije Skopja. U pomoć su im stigli i helikopteri iz Njemačke, Slovenije i Turske, a kanadere su poslale Norveška, Rusija i Turska.

Na Kosovu KFOR mirovne snage pridružile su se vatrogascima kako bi im pomogli da ugase požar blizu grada Popovac.

Požari nisu zaobišli ni Grčku, gdje još uvijek gori sjeverno zapadni dio zemlje. Italija, Hrvatska, Španija su također bili pogođene požarima.

Na području Federacije BiH u protekla 24 sata registrirana su 34 požara od čega jedan na objektu, a uzročnik požara u većini slučajeva je ljudski faktor. U zadnjih deset dana u Federaciji BiH registriran je 271 požar, a opožareno je nešto više od 2,800 hektara tla.