IDDEEA
0

Jutros izdate dvije nove registarske tablice

FENA
U BiH je od danas zvanično u funkciji novi koncept registracije vozila, koji uključuje izdavanje novih registarskih tablica, potvrde o vlasništvu vozila, potvrde o registraciji, te stikera.

Tim povodom su Ministarstvo prometa i komunikacija BiH i Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) u Sarajevu izvršili prezentaciju novog sistema, uz podatak da su već jutros izdate dvije nove registarske tablice.

Resorni ministar Rudo Vidović i direktor IDDEEA-e Siniša Macan objasnili su da su novi dokumenti koji se uvode u upotrebu usklađeni s evropskom regulativom.

Postojeće registarske tablice mijenjaju se za nove samo u slučaju da vozilo mijenja vlasnika ili u slučaju kupovine novog vozila. Nema većih promjena u izgledu tablica, osim neznatne promjene fonta slova i što se u lijevom uglu nalazi plavo polje s međunarodnom oznakom BiH.

Dinamika uvođenja i zamjene preostalih dokumenata - potvrde o vlasništvu i potvrde o registraciji, planirana je kroz redovan proces registracije vozila.

Naime, potvrde o vlasništvu će se izdavati po isteku registracije vozila, dok će se potvrde o registraciji vozila izdavati po popunjavanju svih rubrika u postojećoj saobraćajnoj dozvoli.

Direkor Macan je istaknuo kako će građane spomenuti dokumenti koštati 10 KM, ukoliko ne budu mijenjali registarske tablice, koje koštaju 20 KM.

U okviru novog koncepta registracije vozila novina je i uvezivanje stanica tehničkog pregleda vozila na cijeloj teritoriji BiH u jedinstveni informacioni sistem putem IDDEEA i njihovo povezivanje s MUP-ovima.

Tako će se tehnički pregled vozila u procesu registriranja moći obavljati samo na stanicama tehničkog pregleda koje su uvezane u ovaj sistem. Dosad je uvezano, kako je rečeno, 348 stanica tehničkog pregleda.

Ostalo je još da se uveže nekolicina stanica tehničkog pregleda u RS-u i Distriktu Brčko.

-Registracija vozila će se moći obaviti samo za vozila za koja ovlaštena stanica tehničkog pregleda pošalje MUP-u elektronsku potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila, pojasnio je ministar Vidović.

Naglasio je da je konačan cilj da se ovaj sistem unaprijedi te da se sistemski riješi obavezan dolazak vozila u stanice tehničkog pregleda, ali i stvarno utvrđivanje tehničke ispravnosti vozila u BiH.

Od jutros, kada je počeo funkcionirati novi koncept registracije vozila, izvršeno je 228 tehničkih pregleda vozila u RS-u, a 493 pregleda u FBiH, rečeno je na prezentaciji.

Također, povodom početka rada novog sistema, direktor IDDEEA-e je na prezentaciji uručio simbolično ministru Vidoviću novu registarsku tablicu.