Klub vijećnika SDA
533

Jusufović: Građani Lukavca su ogorčeni na rad načelnika Delića

Piše: A. K.
Ermin Jusufović (Foto: Klix.ba)
Ermin Jusufović (Foto: Klix.ba)
Loša saradnja prilikom usvajanja budžeta, ulazak u Socijaldemokratsku partiju (SDP), nepravilnosti prilikom zapošljavanja, samo su neki od razloga zbog kojih se danas u Lukavcu održava referendum za opoziv načelnika Edina Delića. Tvrdi ovo predsjednik Kluba vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Općinskom vijeću Lukavac Ermin Jusufović.

Građani Lukavca danas odlučuju da li Delića i dalje žele za načelnika, putem referenduma za koji je inicijativu o pokretanju opoziva pokrenulo 16 vijećnika Općinskog vijeća Lukavac, okupljenih oko SDA i Stranke za BiH.

Pored loše saradnje prilikom usvajanja budžeta za 2017. godinu, Jusufović za Klix.ba kaže da osnovni razlozi za pokretanje opoziva Delića leže u nepoštivanju većine u Općinskom vijeću Lukavac, ali i nedostatku volje, želje i znanja za saradnju s ovim tijelom.

"Tu je i sam Delićev prelazak iz koalicionog kandidata prije izbora u SDP, gdje je postao predsjednik Općinskog odbora Lukavac. Također, imamo i niz nepravilnosti kada je u pitanju zapošljavanje. Naime, imamo situaciju da su građani ogorčeni činjenicom da prvorangirani kandidati s područja Lukavca na konkursu za prijem pravnika u Općinu Lukavac nisu zaposleni. Ne bi bio problem da je bio zaposlen neko iz Lukavca, nego je riječ o kandidatu iz Tuzle koji je bio četverorangirani", tvrdi Jusufović.

Navodeći dalje razloge, Jusufović je rekao da je Delić, također iz Tuzle po rodbinskoj i prijateljskoj vezi doveo i svog savjetnika. Zbog ove činjenice su, dodao je Jusufović, Lukavčani ogorčeni.

"Tu je i nedostak saradnje sa mjesnim zajednicama. Općinski načelnik već 18 mjeseci zaobilazi legitimno izabrane predstavnike vijeća mjesnih zajednica, a određene stvari pokušava završiti preko udruženja građana. On čak i infrastrukturne projekte u mjesnim zajednicama pokušava ustupiti udruženju građana", naglasio je Jusufović.

I pored svega spomenutog, najveći problem predstavlja usvajanje prošlogodišnjeg budžeta.

"Načelnik je u dva navrata progaslio budžet, zanemarujući legitimnu i izbornu volju građana Lukavca i zanemarujući činjenicu da je osnovna funkcija Općinskog vijeća staranje o imovini općine, a budžet je stub toga. Mi smo u prvoj godini imali povlačenje budžeta zbog prevelikog broja amandmana, dok je budžet za 2018. krajem mjeseca marta povučen i bez amandmana SDA. Da kuriozitet bude veći, čak je i načelnik izjavio da su neki imaginarni amandmani o kojima oni govore inkriminirajući. Zamislite, inkriminirajuće je nešto što ne postoji", kaže Jusufović.

Da li Delić ostaje načelnik Lukavca ili ipak ne odlučit će 42.394 osobe koje imaju pravo glasanja na današnjem referendumu.