{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jusuf svakog Bajrama iz Njemačke dolazi u Zenicu: Nigdje nije kao kod kuće

3.10.2014. u 19:31
132
Jusuf svakog Bajrama iz Njemačke dolazi u Zenicu: Nigdje nije kao kod kuće
132
Da Bajram u Bosni i Hercegovinu za sve njene državljane muslimane ima posebnu čar može posvjedočiti rođeni Zeničanin Jusuf Ibrahimagić koji sa svojom suprugom Fatimom živi u Njemačkoj, ali vjerske blagdane provodi u Zenici gdje se, kako kaže, najbolje osjeća.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba


Život je Jusufa i njegovu suprugu odveo u Njemačku gdje već dugo žive sa svojom djecom, ali uvijek se rado vrate u Bosnu i Hercegovinu i u rodnu Zenicu, gdje sa svojom rodbinom i komšijama dočekuju bajrame. U razgovoru za Klix.ba Jusuf je kazao da u Njemačkoj nemaju mnogo komšija islamske vjeroispovijesti.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba


"U početku nam je bilo teško za bajrame i za ramazane jer nismo znali nikoga ko bajramuje, ali kasnije smo upoznali turske porodice i bilo nam je lakše. Međutim, tada smo imali problem sa komunikacijom jer oni nisu učili ni njemački ni bosanski jezik, ali smo zajedno klanjali Bajram-namaze i iftarili. Jednostavno, osjetio se taj neki duh koji nam je falio iz naše domovine, ali nikad nije moglo biti kao u Bosni. Nigdje nije kao kod kuće", kazao je Ibrahimagić.

Sa suzama u očima prisjetio se svog djetinjstva i Bajrama koje je provodio sa svojim roditeljima i rodbinom.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba


"Kada čovjek izgubi roditelje nema više onih okupljanja kao što su bila dok su bili živi. I sada kada pričam, teško mi je, a velike emocije me savladavaju i zato što sam ovdje u Bosni i Hercegovini i što ću se družiti sa svojom rodbinom", dodao je Ibrahimagić.

On je prije četiri godine obavio temeljnu islamsku dužnost hadž, a dane do Kurban-bajrama provodi gledajući uživo prijenos iz Meke.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba


"Kada sam bio tamo jednostavno čovjek se osjeća kao da leti, nema nikakvih obaveza niti briga, samo ima jedan cilj, a to je da što više vremena provodi u ibadetu. Sada već nekoliko dana gledam prijenos iz Mekke, a danas sam baš gledao boravak hadžija na Arefatu. Fino je prisjetiti se hadža i hvala Allahu pa me počastio time", kazao je Ibrahimagić.

Sofra koju sačinjavaju tradicionalna bosanska jela, a koju je pripremila Jusufova supruga Fatima, spremna je za goste koji će otvoriti vrata kuće Ibrahimagića i unijeti bajramsku radost u njihov dom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: