Utrka za načelnika
1.5k

Jusuf Pušina: Hadžibajrićevo vrijeme je prošlo, Stari Grad je spreman za promjene

Klix.ba
Jusuf Pušina
Jusuf Pušina
Kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika Općine Stari Grad Jusuf Pušina u intervju za portal Klix.ba govorio je svojoj kandidaturi, najvažnijim temama u ovoj lokalnoj zajednici, ali i aktualnom načelniku.

Obavljali ste vrlo ozbiljne i odgovorne funkcije, ministar unutrašnjih poslova BiH, bivši generalni konzul Bosne i Hercegovine u Turskoj i savjetnik članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, Beriza Belkića i Sulejmana Tihića, predsjednik Fudbalskog saveza, osnivač Fakulteta kriminalistickih nauka, organizator prijema BiH u Interpol, te niz drugih drustvenih funkcija, šta je vaš motiv bavljenja lokalnim niovom? Na lokalnom nivou se kreira politika koja je najbliža ljudima i čije funkcionisanje odnosno nefukcionisanje direktno utječu na život u lokalnim zajednicma. Do maja prošle godine obavljao sam dužnost predsjedavajućeg Općinskog vijeća Starog Grada, gdje sam svakodnevno imao priliku vidjeti nedostatke lokalne vlasti, njenom nedostatku principjelnosti i vizije, te kao takva ne može biti partner u kreiranju ambijenta za zdravo poslovanje i ugodan život svojih građana.

Kako kandidat Stranke demokratske akcije za načelnika, zajedno sa listom za Općinsko vijeće, imamo kandidate koji su pokazali da mogu biti lideri promjena i da ukoliko imate jasnu viziju šta hoćete to možete i ostvariti uz mnogo pozitivne energije i truda. Želim dati doprinos svojoj sredini, svojoj općini i svom gradu.

Kakav je bio vaš odnos sa Hadžibajrićem? Smatrate li da ga možete pobijediti? Vrijeme Ibrahima Hadžibajrića je prošlo. Stari Grad je predugo bio talac jednog čovjeka koji je ovu općinu i njene resurse koristio samo za vlastito bogaćenje i političku trgovinu. Njega ne zanima Stari Grad ni Sarajevo, njega zanima samo moć putem koje osigurava novac, sebi i svojoj grupi odabranih ljudi. Zato je i osnovao stranku. Sva suština je u tome, a to govori i njegova panika zbog istraga koje su pokrenute. Građani su spremni za promjenu. Hadžibajrić odlazi u zatvor ili u političku prošlost.

Pozivam ga da održimo debatu. Neka odgovori na moja pitanja, neka se suoči sa glasom građana. Evo, spreman sam organizirati javno sučeljavanje, ali on to ne smije. Hadžibajrić se krije iza fotelje. Ali neće još dugo.

Šta je na listi prioriteta za uraditi u općini Stari Grad? Najveći poduhvati aktuelne općinske administracije bili su projekti iz oblasti komunalne infrastrukture što su svakako redovni poslovi, asflatiranje ulica i popločavanje ne mogu i ne smiju biti top prioriteti i jedino na čemu se zasniva razvoj općine.

U vrhu liste prioriteta mora biti obnova i afirmacija starih zanata koji su legitimacija Starog Grada, omogućiti da zanatlije imaju proizvode sa pečatom, a Brusa bezistan pretvoriti u zanatski muzej sa atrakcijama, gdje će kupci i turisti moći vidjeti cijeli proces od sirovine, preko rada vještih ruku majstora do konačnog proizvoda. Građani Starog Grada moraju imati priliku artikulisati svoje prijedloge i zahtjeve, općina mora biti servis građanima i biti prisutna na terenu, otvoreni dani po mjesnim zajednicama umjesto otvorenih vrata u Općini.

Na teritoriji općine nalaze se mnoge kulturno -historijske građevine, odnos prema kulturnom naslijeđu, govori mnogo o nama. U okviru mogućnosti, spreman sam da iniciram rad na revitalizaciji Bijele tabije, Vratničkih tvrđava I kula, uspostavljanje kosog lifta sa Darive na Tabiju. Svjestan sam da to nisu mali projekti i da je potrebno mnogo energije ali prije svega sistemski plan aktivnosti.

Očekujte li "tešku" predizbornu kampanju? Kroz bavljenje politikom nisam fokusiran na političke oponente nego građane. Očekujem tešku borbu upravo zbog njih, tražit će se konkretna rješenja. Morate ponuditi rješenja koja su u interesu građana, da pokažete kako zaista želite određene promjene, da zaista želite napraviti ambijent u kojem će društveni interesi nadvladati lične.

Živim u Starom Gradu cijeli svoj život, znam sta je realno i moguće učiniti kako bi se brzo osjetio boljitak, jednako tako znam da postoje stvari za koje je potrebno mnogo više vremena.

Realno je i moguće pokazati više brige i empatije prema borcima, porodicama šehida i poginulih boraca, staviti u fokus afirmaciju i nagrađivanje nadarenih učenika, urediti sportske terene i dvorane našoj djeci, učiniti život laksim osobama sa invaliditetom, djeci sa poteškoćama u razvoju i vratiti osmjeh zaposlenima u općini Stari Grad.

Stari Grad je općina u kojoj je privilegija živjeti i za koju je privilegija raditi, to je općina u kojoj se ne živi, nego za koju se živi.