Važan projekt
143

Jusko u Goraždu: Turci žele da izgradnja ceste Sarajevo-Beograd ide bržom dinamikom

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i delegacija iz Turske su u posjeti Istočnoj Bosni kako bi sa zvaničnicima razgovarali o trasi puta Sarajevo-Beograd. Tom prilikom je kazao da će lokalna zajednica imati ključnu ulogu u izgradnji ove ceste te da je stav Turske da projekt treba ići bržom dinamikom.

Jusko je s delegacijom turskih autocesta i drugih institucija uključenih u projekt planiranja trase autoputa Sarajevo-Beograd najprije posjetio Višegrad gdje je razgovarao s načelnikom ove općine Mladenom Đurovićem te s delegacijom obišao i granični prijelaz Vardište.

"Početak realizacije ovog projekta zavisit će od prikupljenih informacija, kao i vremena potrebnog da delegacija Turske sve te informacije objedini u jedan dokument i napravi studiju izvodljivosti. Ne vjerujem da će to trajati dugo jer, prema ovome što sam vidio u proteklim danima, stav turske delegacije je da ovaj projekt ne treba razvodnjavati i da treba ići što bržom dinamikom", istakao je Jusko.

Istakao je da izlazak na teren delegacije Turske i njihova želja da snime sve dionice pokazuje da su oni ozbiljno pristupili ovom projektu.

"Jednu od ključnih uloga u ovom projektu imat će lokalna zajednica jer ljudi iz lokalne zajednice najbolje poznaju ovaj teren. Informacije koje dobijemo od njih su informacije koje u ovom momentu delegaciji Turske najviše trebaju", rekao je Jusko novinarima u Višegradu nakon sastanka s rukovodstvom te općine.

Državnog ministra i visoku delegaciju iz Turske u Goraždu su dočekali premijer BPK Goražde Emir Oković i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović koji će prezentirati argumente zbog kojih grad na Drini ne bi smio biti izostavljen iz projekta cestovnog povezivanja BiH i Srbije.

Turska delegacija boravi u posjeti BiH kako bi prikupili podatake za izradu studije izvodljivosti, kao i modela finansiranja izgradnje autoputa koji bi Sarajevo i Beograd povezao preko Tuzle i Bijeljine, ali i Višegrada i Goražda.

Nakon Goražda uslijedit će posjete općinama Rogatica i Sokolac.