O jučerašnjem događaju
260

Jusko: Sarajevski policajci su pokazali da im je zdravlje građana ispred vlastitog života

A. B.
Ismir Jusko
Ismir Jusko
Ministar MUP-a KS Ismir Jusko na redovnoj konferenciji za medije Kriznog štaba KS govorio je o jučerašnjim događajima koji su zahtijevali akciju policijskih službenika.

Jusko je na početku obraćanja naglasio da su policijski službenici jučer imali dvije specifične situacije.

"Moram se prvo osvrnuti na slučaj da su jučer naši policijski službenici imali jednu posebnu situaciju gdje je jedna osoba bila uhapšena zbog iznude. U trenutku dok su je lišavali slobode na ulici i stavljali pod kontrolu, ta osoba je rekla da je pozitivna na koronavirus. Nakon izvršenih provjera utvrđeno je da je ta osoba dobila rješenje o samoizolaciji koje je prekršeno i istovremeno je bila pozitivna na koronavirus. To je prvi put da imamo takvu situaciju. U narednom periodu će ovo biti posebna tema o kojoj će se razgovarati. Ta osoba je pod nadzorom MUP-a", dodao je Jusko.

Nakon nešto više od tri sata od ovog događaja, uslijedio je još jedan, kazao je Jusko, a riječ je o bijegu uposlenika Evropske unije iz izolatorija.

"Za manje od sat pripadnici MUP-a KS su ga locirali u gusto naseljenom dijelu grada, držali pod kontrolom njegovo kretanje dok nije došla Hitna pomoć i u momentu dok su ga prevozili ta osoba je ponovo pobjegla iskoristivši zaustavljanje vozila", pojasnio je Jusko.

Jusko je naglasio da su pripadnici MUP-a KS koji su bili u pratećem vozilu iza imali na sebi zaštitne skafandere.

"Sasvim je očekivano da je onemogućeno kretanje kolegama u takvoj opremi, ali na svu sreću kolege su imale maske, rukavice i vizire i želim da im čestitam što su bili uspješni u ovoj akciji i rizikovali svoje zdravlje. Jučerašnja akcija je kataloški primjer da nisu razmišljali o tome jer je ta osoba bila zaražena. Bilo im je stalo da on ne ode u grad jer naši građani ne bi znali s kim imaju kontakt. Zahvaljujem se i kolegama iz Evropske unije koji su bili uz nas. Informacije koje sam dobio su da je taj čovjek koji je pobjegao mnogo toga dobrog uradio za BiH, ali ja ću sada reći kao ministar MUP-a bez obzira o kome se radilo ako ona predstavlja prijetnju po život građana tretirat ćemo je kao i svaku drugu osobu i nećemo se libiti da uradimo i dalje slične stvari", naglasio je Jusko.

Jusko je na kraju naveo i nekoliko statističkih podataka gdje je istakao da su se u posljednja 24 sata na biroe u KS prijavile 332 osobe. Dodao je i to da je tokom jučerašnjeg dana 29 osoba prekršilo policijski sat, a devet samoizolaciju.