Zaključak sastanka
188

Jusko sa sindikatom BHRT-a: Treba osigurati kontinuiranu naplatu RTV takse

FENA
Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko razgovarao je danas s predstavnicima Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u o Zakonu o javnom RTV sistemu, problemu stabilnog finansiranja javnih servisa i proces digitalizacije.

Jusko je rekao da je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH predložilo izmjene tog zakona 2015. godine čime bi bio izmijenjen sistem naplate takse, međutim, one nisu naišle na podršku.

"Naime, bez kvalitetnog zakona problem naplate RTV takse ne može biti riješen. Ministarstvo će raditi na tome da javni RTV servisi imaju kontinuiranu kvalitetnu naplatu RTV takse", naglasio je Jusko, dajući punu podršku Sindikatu u borbi za njihova prava.

Predsjednik Sindikata samostalnih radnika u BHRT-u Damir Smital je u svoje i uime Sindikata ponudio saradnju Jusku i njegovom timu na izmjeni navedenog zakona.

"Prijedlog Sindikata u vezi s izmjenom Zakona tiče se izmjena definicije RTV takse koja predstavlja problem pri utuženju, odnosno kada RTV servisi žele naplatiti RTV taksu u sudskom procesu, zatim formiranja zajedničke službe za naplatu RTV takse, kao i planiranja sredstava u budžetu BiH za vraćanje duga Evropskoj radiodifuznoj uniji. Nadamo se što skorijem usvajanju izmjena Zakona s obzirom da finansiranje BHRT-a ovisi isključivo o ugovoru s Elektroprivredom BiH, koji ističe krajem ove godine", kazao je Smital, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.