Razgovor za Klix.ba
22

Jusko: Opet bih ponovio što sam rekao u Skupštini, od Radončića sam dobio riječi podrške

Er. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko (SBB) rekao je za Klix.ba kako bi deset puta ponovio ono što je rekao jučer za govornicom Skupštine KS te da je iz SBB-a dobio samo riječi podrške.

Javnost u BiH jučer je imala priliku čuti emotivno obraćanje Ismira Juske u Skupštini KS kada se na sjednici o smjeni Vlade KS zahvalio odlazećim ministrima na svemu urađenom.

"Bez ikakvog opterećenja gdje će otići moja profesionalna karijera ili politička. Možda će ovaj govor skupo da me košta - ne interesuje me! Hvala vam za sve", kazao je Jusko na sjednici Skupštine KS.

Ovim povodom Jusku smo pitali da li je bilo reakcija iz SBB-a, a on nam je odgovorio da je dobio samo riječi podrške kako od kolega iz stranke isto tako i od lidera SBB-a Fahrudina Radončića.

Ismir Jusko (Foto: D. S./Klix.ba)
Ismir Jusko (Foto: D. S./Klix.ba)

"Od mog obraćanja pa evo do ovog momenta niko nije osporio, a ni kritikovao ono što sam rekao. Moram bit iskren i reći, da se deset puta vratim za onu govornicu - deset puta bih ponovio sve što sam rekao”, kazao je Jusko.

Kako kaže, politike budu i prođu isto kao i vlade, ali da se jednostavno mora reći istina, odnosno da je 13 mjeseci imao punu podršku ministara u Vladi KS.

“Bilo bi licemjerno da to ne kažem. Predstavljao sam boračku populaciju, oko 85 hiljada predstavnika boračke populacije u KS, u tri navrata kada sam imao kritičnu situaciju i nekoliko teško oboljelih pripadnika boračke populacije tražio sam podršku kolega iz Vlade KS. Bez pogovora je sve završeno u najkraćem roku. Jučerašnji dan je bio idealna prilika da, bez obzira u kojem pravcu će ići politike, kažem ono što sam jučer rekao. Da nisam to rekao nisam siguran da bih sam sebe mogao pogledati u ogledalo”, rekao je Jusko.

Do kraja februara trebao bi biti imenovan novi saziv Vlade KS, a Jusko nam je potvrdio da on i dalje ostaje kandidat za novog ministra unutrašnjih poslova KS.

“Ja jesam kandidat. Na toj poziciji je još uvijek moj uvaženi kolega Admir Katica. Bez obzira na kojoj poziciji ja bio moja vodilja će biti ista. Ja sam samo servis građanima i svojoj državi. Ponašat ću se u skladu s tim i dati sve od sebe da opravdam povjerenje koje mi je ukazano”, kazao je Jusko.

Već se spominju imena potencijalnih kandidata za nove ministre u kantonalnoj vladi. Jusko ističe da Predsjedništvo SBB-a na spisku ima određena ime, ali da još nije izvršena konačna selekcija.

“Radi se o izuzetno ozbiljnim pozicijama i stav Predsjedništva SBB-a i predsjednika Fahrudina Radončića je da se nađu najbolji kandidati koji će u punom kapacitetu odgovoriti na poslove u ministarstvima. Dakle, do sada zvanično postoje imena i među njima se traže kandidati koji će odgovoriti ja kriterije koje od budućih ministara traži stranka”, rekao je Jusko.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Vlada KS sve do imenovanja novog saziva ostaje u tehničkom mandatu. Na pitanje da li se može očekivati isti intenzitet rada Jusko je odgovorio riječima kako su danas ministri komentarisali da za njih tehnički mandat ne postoji.

“Mi ne primamo tehničku plaću već plaću u punom kapacitetu. Danas smo imali sjednicu Vlade KS isto kao da smo na samom početku mandata. Možda ćemo nekoliko dana iskoristiti da se odmorimo jer velik je pritisak bio na sve nas u proteklom periodu. Sumirano, sve dok smo na ovim pozicijama tehnički mandat ne postoji već puno radno vrijeme”, kazao je Jusko.

Na kraju razgovora Jusku smo pitali i kako teku unutarstranački procesi u SBB-u s obzirom na to je Fahrudin Radončić najavio reforme unutar stranke.

“Gotovo pa su završeni unutarstranački izbori u SBB-u. Naišli smo na pozitivnom reakcijom naših članova, Foruma mladih, Foruma žena, sve se aktiviralo u dosta kratkom vremenu. U zadnje vrijeme evidentno je prisutupanje velikog broja novih članova tako da sve ide u tom pravcu da se spremamo za lokalne izbore”, zaključio je Jusko.