BiH
11

Jusko: Od usvajanja Okvirne strategije saobraćaja najveću korist imat će građani

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je Vijeće ministara BiH usvojilo Okvirnu strategiju saobraćaja BiH, državni ministar komunikacija i saobraćaja Ismir Jusko kazao je za Klix.ba kako će od ove odluke najveću korist imati građani BiH.

Jusko je rekao kako je Evropska komisija na samitu u Parizu bila fleksibilna u odnosu prema BiH i dala rok do 15. jula da projekti koje je BiH delegirala ne budu stavljeni van snage i da sredstva koja su bila namijenjena za saobraćajnu infrastrukturu ne budu usmjerena drugim zemljama.

"Uslov je bio da usvojimo Saobraćajnu strategiju, ja sam tada zamolio komesarku Evropske unije za transport Violetu Bulc da nam da priliku i ona je uvažila moju molbu. Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH prezentovao sam šta se desilo na samitu u Parizu i odluka je usvojena jednoglasno", rekao je Jusko.

On je dodao da je članove Vijeća ministara BiH informisao da neusvajanjem strategije BiH gubi 130 miliona eura i mogućnost da apliciramo za bilo kakav projekat u narednih godinu dana.

"To je luksuz koji je bio neprihvatljiv za mene kao ministra, a naravno prije svega za građane BiH koji žele imati dobre puteve. Strategija je jednoglasno usvojena i rezultat je zajedničkog rada oba entiteta. Posebno bih pohvalio oba entitetska ministra i njihove timove, kao i predstavnike Brčko distrikta BiH", istakao je Jusko.

Jusko je rekao da je stav Vlade RS-a bio da oni ne mogu dati zeleno svjetlo dok se ne usvoji mehanizam koordinacije, ali da je strategija iz RS-a integrisana.

"Apsolutno sve što je predloženo od entiteta i distrikta je integrisano u strategiju i ovo je projekat svih nas. Odmah danas sam kontaktirao komesarku i rekao joj da smo usvojili strategiju i da će nam biti drago što će sredstva usmjerena za BiH biti usmjerena nama", kazao je Jusko.

Na kraju razgovora rekao je da ne može ni zamisliti kakvim bi kritikama bio podvrgnut da kao resorni ministar nije reagovao i dopustio da nam propadne 130 miliona eura i da ne možemo aplicirati na druge projekte.

"To je bilo nedopustivo za mene. Od ovoga će najveću korist imati građani BiH", zaključio je Jusko.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i saobraćaja, donijelo je Odluku o usvajanju Okvirne strategije saobraćaja Bosne i Hercegovine za period 2016.-2030. godina, čime se BiH omogućava finansijska podrška EU i međunarodnih finansijskih institucija kandidiranim i budućim infrastrukturnim projektima.

Okvirna strategija saobraćaja BiH je planski dokument za prometnu i infrastrukturnu mrežu u Bosni i Hercegovini i sadržava strukturne prijedloge za razvoj saobraćajnog sektora i programe za nadgradnju kapaciteta radi usklađivanja s dugoročnim ciljevima i strateškim dokumentima Evropske unije iz oblasti saobraćaja.

Okvirna strategija saobraćaja zasniva se na sektorskim strateškim dokumentima entiteta i Distrikta Brčko BiH koji su ranije usvojeni. Prethodno je Vijeće ministara BiH usvojilo Informaciju o nastupu ministra komunikacija i saobraćaja BiH na Samitu zemalja zapadnog Balkana u Parizu, održanom početkom jula ove godine.