BiH
44

Jusko o brzoj cesti Sarajevo-Beograd: Tražio sam sastanak s investitorima, očekujem odgovor

Piše: A. B.
Ismir Jusko (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ismir Jusko (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Ismir Jusko za Klix.ba je kazao da je prije pet dana poslao zahtjev za sastanak s investitorima u Turskoj u vezi s gradnjom brze ceste Sarajevo-Beograd te kako je za 48 sati spreman biti kod njih.

Jusko nam je kazao kako im je poslao poruku da bi se u narednom periodu htio sastati s njima i detaljno porazgovarati o projektu gradnje brze ceste Sarajevo-Beograd.

"Čekamo njihov odgovor i iskreno se nadam da nećemo dugo čekati. Nakon dobijanja odgovora, za 48 sati sam spreman biti kod njih", dodao je državni ministar prometa i komunikacija.

Iz resornog ministarstva za naš portal su istakli da je ministar Jusko zajedno s ministricom za energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine u Vladi Srbije Zoranom Mihajlović uputio turskom ministru za ekonomiju Nihatu Zajbekčiju zajedničko pismo u kojem obje zemlje izražavaju veliku zainteresiranost za izgradnju moderne saobraćajnice Sarajevo-Beograd.

"U narednom periodu ministarstvo komunikacija i prometa BiH će u koordinaciji s nadležnim entitetskim ministarstvima poduzeti aktivnosti kada je riječ o održavanju sastanaka s predstavnicima Srbije i Turske, nakon čega će biti poznato više detalja vezano za ovaj projekat", navode iz ministarstva prometa i komunikacija.

U prostorijama državnog ministarstva prometa komunikacija 15. februara je održan sastanak s ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Neđom Trninićem, kao i s predstavnicima entitetskih javnih preduzeća za autoceste. Zbog ranije preuzetih obaveza, sastanku nije prisustvovao federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, niti je na sastanku bio delegiran predstavnik navedenog ministarstva.

Na sastanku je raspravljano o mogućim varijantama rješenja buduće saobraćajnice, ali još uvijek nije moguće odrediti jedinstvenu trasu buduće saobraćajnice. Podsjećamo da su spominjane rute od Bijeljine prema Doboju ili preko Milića, a postoji i prijedlog od Vardišta prema Sokocu, Palama, Goraždu i Ustiprači.

Konačna ruta bit će definirana nakon sastanka s investitorima.

Ministar Ismir Jusko je prethodno izjavio da će zahvaljujući brzoj cesti BiH postati bogata i neprepoznatljiva.