Rezultati rada
38

Jusko: Nismo mogli utjecati na probleme koji su se pojavili prilikom izgradnje mosta Svilaj

Piše: Er. M.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Ministar komunikacija i saobraćaja BiH Ismir Jusko predstavio je na današnjem druženju s novinarima rad Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH u protekloj godini.

Jusko je prezentovao brojne aktivnosti koje su provedene u Ministarstvu komunikacija i saobraćaja BiH, posebno ističući važnost usvajanja Okvirne strategije saobraćaja BiH 2016.-2030. godina i usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH.

On je podsjetio da je Delegacija EU u BiH 7. aprila 2017. godine obavijestila Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH da je Evropska komisija prepoznala pozitivne aktivnosti ministarstva na čijem čelu se nalazi i odobrila 20 miliona eura dodatnih grant sredstava EU za projekte cestovne infrastrukture u BiH.

"Na Samitu u Trstu u septembru 2017. godine BiH su uvjetno odobrena četiri projekta koja je kandidirala BiH, odnosno ministarstvo, investicione vrijednosti 241,6 miliona eura i grant sredstava od 46,1 milion eura", rekao je Jusko.

Što se tiče sektora komunikacija, Jusko je kazao da je prošle godine izdao nalog da se u 12 sati u RTV domu u Sarajevu i zgradi RTRS-a u Banjoj Luci pusti testni digitalni signal u digitalnim oblastima Sarajeva, Banja Luke i Mostara, čime je završena prva faza digitalizacije prijenosne i emisione opreme u BiH.

"U narednoj fazi se planira pokrivanje digitalnim signalom i preostalih šest digitalnih oblasti, odnosno cijele teritorije BiH", kazao je Jusko.

Vijeće ministara BiH je između ostalog na prijedlog Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH donijelo Odluku o usvajanju Politike razvoja informacionog društva BiH za period 2017.-2021. godine, kojom se naglašava potreba daljnjeg i ubrzanog razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija u BiH.

Na konferenciji za medije rečeno je i kako je u ovom ministarstvu u toku izrada zakona o elektronskom potpisu, zakona o elektronskim medijima i strategija širokopojasnog pristupa.

Što se tiče izgradnje puta Beograd-Sarajevo, Jusko je kazao da do kraja mjeseca ima namjeru posjetiti Srbiju i sastati se s ministricom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zoranom Mihajlović. On je rekao da ima nezvaničnu informaciju da Srbiji odgovaraju obje varijante, odnosno i varijanta koja bi išla preko Vardišta, ali i za varijantu koja bi išla preko Tuzle.

Osvrnuo se i na izgradnju mosta Svilaj, ističući kako je ovaj projekt pretrpio dvije krize na koje državno ministarstvo nije moglo utjecati. Podsjetio je da prošle zime dva mjeseca nije bilo moguće izvoditi bilo kakve radove zbog vremenskih neprilika. Drugi problem odnosio se na dobavljača čelika koji je otišao u stečaj.

"Evidentno je da zbog svega navedenog rokovi neće moći biti u skladu s prvobitnim. Mada, probijanje roka od pet do šest mjeseci moglo se očekivati u ovakvoj situaciji. To su stvari na koje mi nismo mogli utjecati", kazao je Jusko.

Na pitanje o izgradnji Pelješkog mosta odgovorio je da nijedan ministar nema pravo da donese bilo kakvu odluku u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta. Kako kaže, PSBiH je donijela Deklaraciju o izgradnji Pelješkog mosta te Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH čeka instrukciju zakonodavca.

"Nismo samo mi nadležni za rješavanje ovog problema. Tu se spominju i granice, a mi nismo nadležni za to", rekao je Jusko.

Ministar komunikacija i saobraćaja BiH upitan je i za usvajanje seta zakona o akcizama. On je kazao da ako se ne usvoji zakon o akcizama, možemo očekivati svaki dan pismo od Evropske komisije u kojem stoji da je pola milijarde KM preusmjereno u druge zemlje.

"Više puta sam istaknuo, nije samo riječ o ovih pola milijarde KM. Riječ je o velikom broju projekata koji slijede u budućnosti. Mi, ne da nećemo moći aplicirati, nego maltene, na narednim sjednicama ćemo samo biti posmatrači koji će uzimati riječ u određenim diskusijama, ali kada je riječ o apliciranju za projekte, bez usvajanja zakona o akcizama to neće biti moguće", rekao je Jusko.

Pojasnio je da usvajanjem zakona o akcizama mi stičemo pravo korištenja pola milijarde KM iz Trsta i na oslobađanje investicijskog toka u iznosu od otprilike milijardu.

"Bez toga, apsolutno ništa od svega toga neće biti moguće. Ne samo da nećemo moći koristiti ta sredstva i planirana sredstva, nećemo moći ni aplicirati za neka nova", kazao je Jusko te dodao da će pratiti kakva će biti odluka bh. parlamentaraca kada je riječ o usvajanju zakona o akcizama.

Na pitanje o tome da li će podnijeti ostavku ukoliko to SBB bude tražio od njega, Jusko je odgovorio potvrdno te dodao da će ostavku podnijeti za onoliko vremena koliko mu bude potrebno da je fizički napiše.

Posebno je istakao da će svoj posao obavljati odgovorno sve dok se nalazi na funkciji ministra te da ministarstva predstavljaju servis građana.