|

Jusko: Kršenje mjera samoizolacije je ravno pokušaju ubistva

Jusko: Kršenje mjera samoizolacije je ravno pokušaju ubistva
933
A. Z.
21.3.2020. u 11:07
104
komentara
933

dijeljenja
Jusko: Kršenje mjera samoizolacije je ravno pokušaju ubistva Foto: D. Ć./Klix.ba
Kantonalni štab civilne zaštite KS održao je danas konferenciju za medije, a ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko kazao je da je kršenje mjera samoizolacije ravno pokušaju ubistva.
Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kazala je da su dvije ženske i jedna muška osoba koji su zaražene u Sarajevu u stabilnom stanju. Podsjetila je da su oni povezani sa oboljelim u Konjicu.

"Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila pandemiju koronavirusa, a 11. marta, uprkos svim našim upozorenjima, u Konjicu je održan skup sa 300 zvanica. Epidemiološka situacija se usložnjava. Svi oni koji su bili na sastanku u Konjicu neka čekaju pozive službi, nema potrebe da sami zovu. Mi ćemo pozvati bliže kontakte. Testova prema preporuci WHO-a ima dovoljno", kazala je Pilav.

Istakla je da nema potrebe za panikom i brzim testiranjima jer u tom slučaju nalaz može biti pogrešan. Najavila je da će danas biti donesena mjera o zakonskoj kućnoj izolaciji za osobe koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima. Ta mjera će značiti da cijele porodice moraju biti u kućnoj izolaciji.

Ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko kazao je da svi oni koji krše samoizolaciju trebaju biti najoštrije kažnjeni.

"Ako neko krši samoizolaciju, za mene je to zločin, najveće krivično djelo, pokušaj ubistva. To su tempirane bombe jer zbog jedne osobe desetine mogu biti zaražene. Moramo poslati jasnu poruku da oni koji su dobili instrukciju o samoizolaciju moraju to poštovati, oni koje ne budu poštovali trebaju se najoštrije kazniti. Ovo više nije apel, nego naredba", kazao je Jusko.

Istakao je da su potpuno netačne informacije da djeca nisu podložna zarazi i da virus nestaje na višim temperaturama. Pozvao je sve građane na samodisciplinu jer je to jedini način na koji se virus može staviti pod kontrolu.
Prijavi grešku


Komentari (104)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...