{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Jusićani obilježili 22. godišnjicu zločina za koji niko nije odgovarao

Piše: D. Brkić/Klix.ba
27.5.2014. u 19:58
12
38
Jusićani obilježili 22. godišnjicu zločina za koji niko nije odgovarao
12
Bošnjački povratnici u zvorničku Mjesnu zajednicu Jusići danas su vjerskim obredom obilježili 22. godišnjicu zločina nad stanovnicima tog mjesta.
Naime, 27. maja 1992. godine srpske paravojne jedinice su iz pravca Malešića, Brđana i Odžačine, napali na civilno stanovništvo Jusića.

U prvom napadu ubijeno je 12 civila, a još 38 ih je zarobljeno i odvedeno u osnovnu školu u obližnjim Malešićima. Na tom lokalitetu srpske paravojne jedinice odvojile su muškarce od svojih porodica, a potom ih odveli u rejon Ubjenca gdje su ih likvidirali. Žene i djecu su potom potrpali u autobus i protjerali na područje kalesijske općine.

Likvidirani civili iz familija Ibrahimović, Muratović, Islamović, Mustafić, Latifović, Hodžić, Hasanović, Junuzović i Smajlović svoj vječni smiraj pronašli su na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji.

Nažalost nalogodavci i izvršioci zločina u Jusićima kod Zvornika nikada nisu procesuirani, a mještani kazuju kako su najodgovorniji za svirepa ubistva njihove komšije iz obližnjih sela.

Preživjeli mještani Jusića odmah su se nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma počeli vraćati na svoja imanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: