BiH
12

Jusićani obilježili 22. godišnjicu zločina za koji niko nije odgovarao

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Bošnjački povratnici u zvorničku Mjesnu zajednicu Jusići danas su vjerskim obredom obilježili 22. godišnjicu zločina nad stanovnicima tog mjesta.

Naime, 27. maja 1992. godine srpske paravojne jedinice su iz pravca Malešića, Brđana i Odžačine, napali na civilno stanovništvo Jusića.

U prvom napadu ubijeno je 12 civila, a još 38 ih je zarobljeno i odvedeno u osnovnu školu u obližnjim Malešićima. Na tom lokalitetu srpske paravojne jedinice odvojile su muškarce od svojih porodica, a potom ih odveli u rejon Ubjenca gdje su ih likvidirali. Žene i djecu su potom potrpali u autobus i protjerali na područje kalesijske općine.

Likvidirani civili iz familija Ibrahimović, Muratović, Islamović, Mustafić, Latifović, Hodžić, Hasanović, Junuzović i Smajlović svoj vječni smiraj pronašli su na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji.

Nažalost nalogodavci i izvršioci zločina u Jusićima kod Zvornika nikada nisu procesuirani, a mještani kazuju kako su najodgovorniji za svirepa ubistva njihove komšije iz obližnjih sela.

Preživjeli mještani Jusića odmah su se nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma počeli vraćati na svoja imanja.