Skupština KS-a
0

Jusić predočio informaciju u vezi s komunalnom privredom

FENA
Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Abid Jusić upoznao je danas poslanike Skupštine Kantona Sarajevo o Informaciji o stanju u oblasti komunalne privrede i predočio dinamički plan aktivnosti o ovom pitanju.

U toku 2007. ukupan prihod javnih komunalnih preduzeća ostvaren je od 260.850.957 KM, a rashodi od 297.933.436 KM.

KS izdvaja znatna sredstva za pokrivanje gubitaka u ovim preduzećima, međutim, to nije dovoljno da ona posluju pozitivno. Izdvajanje iz budžeta KS-a za 2007. iznosila su 37.840.714 KM i veća su za 12 posto u odnosu za 2006., kazao je Jusić.

Ministar Jusić je mišljenja da je “gotovo nemoguće riješiti problem u komunalnoj privredi isključivo povećanjem cijena”.

“Moja je procjena da za ovu namjenu u budžetu se mora izdvojiti najmanje 10 posto budžeta”, kazao je Jusić.

Naglasio je da je potrebno analizirati cijene koštanja za sve komunalne usluge i donijeti odluku o njihovoj primjeni i u budžetu Kantona predvidjeti sredstava za pokrivanje razlike odobrene i cijene koštanja.

Potrebno je usvojiti tarifne sisteme za sve komunalne usluge s principima promjene cijene u skladu s uvjetima poslovanja, kao kod nafte i naftnih derivata, jedna je od predloženih mjera.

Potrebno je izvršiti pokrivanje gubitaka javnih komunalnih preduzeća realnim sredstavima za tu namjenu u budžetu KS-a za 2009. 2010. i 2011. godinu, kazao je ministar Jusić preporučivši prekid prakse pokrivanja gubitaka iz kapitala preduzeća.

Menadžment u komunalnim preduzećima mora poduzeti sve mjere za što efikasnije i racionalnije poslovanje. Sva kantonalna javna preduzeća treba da postupe po preporukama datim u revizorskim izvještajima, a socijalnu politiku ne treba provoditi generalno cijenama komunalnih usluga već pojedinačno prema osobama u socijalnoj potrebi, kazao je ministar Jusić.

U javnim komunalnim preduzećima je zaposleno 3.469 radnika. Prosječna plaća zaposlenika u javnim komunalnim preduzećima iznosi 840 KM.