{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jusić obišao Centar za ekologiju i prirodne resurse PMF-a

F
7.4.2009. u 10:45
0
0
Jusić obišao Centar za ekologiju i prirodne resurse PMF-a
0
Jusić obišao Centar za ekologiju i prirodne resurse PMF-a
Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić sa suradnicima posjetio je danas Centar za ekologiju i prirodne resurse Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te obišao laboratoriju za palinologiju koja vrši mjerenja i analize prisutnosti polenskih alergena u zraku.
Tokom razgovora sa rukovodstvom Centra prezentirane su informacije o projektima ovog udruženja na području BiH, te je napravljen kratak presjek zajednički pokrenutih i dosad realiziranih aktivnosti sa Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša KS.

„Centar za ekologiju i prirodne resurse" (CEPRES) kao organizaciona cjelina Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu okuplja kadar koji profesionalno djeluje u oblasti razvoja i primjene okolinskih nauka u BiH. Posebnu pažnju pridaje promociji i očuvanju biodiverziteta, te implementaciji svih ciljeva Konvencije o biološkoj raznolikosti, istakao je direktor Centra Sulejman Redžić.

Budući da Centar raspolaže edukovanim i visokostručnim kadrovskim potencijalom, razgovarano je o mogućnostima proširenja saradnje sa Ministarstvom, posebno u dijelu unapređenja i promocije zaštićenih prirodnih područja (Skakavac, Bijambare, Vrelo Bosne), te drugim projektima na zaštiti prirodnog naslijeđa i očuvanju biodiverziteta u Kantonu Sarajevo.

Ministar Jusić je obećao da će to ministartvo finasijski podržavati i u 2009. rad laboratorije za palinologiju PMF-a.

Centar se obavezao da Ministarstvu sedmično dostavlja cjelovit izvještaj o izmjerenim vrijednostima polenskih alergena u zraku, koji će istovremeno biti prezentiran javnosti s ciljem preventivnog djelovanja i upozoravanja na njihove štetne posljedice na zdravlje, posebno ugroženih kategorija stanovništva, saopćila je Pres služba KS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: