{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jusić obišao Centar za ekologiju i prirodne resurse PMF-a

F
7.4.2009. u 10:45
0
0
Jusić obišao Centar za ekologiju i prirodne resurse PMF-a
0
Jusić obišao Centar za ekologiju i prirodne resurse PMF-a
Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić sa suradnicima posjetio je danas Centar za ekologiju i prirodne resurse Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te obišao laboratoriju za palinologiju koja vrši mjerenja i analize prisutnosti polenskih alergena u zraku.
Tokom razgovora sa rukovodstvom Centra prezentirane su informacije o projektima ovog udruženja na području BiH, te je napravljen kratak presjek zajednički pokrenutih i dosad realiziranih aktivnosti sa Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša KS.

„Centar za ekologiju i prirodne resurse" (CEPRES) kao organizaciona cjelina Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu okuplja kadar koji profesionalno djeluje u oblasti razvoja i primjene okolinskih nauka u BiH. Posebnu pažnju pridaje promociji i očuvanju biodiverziteta, te implementaciji svih ciljeva Konvencije o biološkoj raznolikosti, istakao je direktor Centra Sulejman Redžić.

Budući da Centar raspolaže edukovanim i visokostručnim kadrovskim potencijalom, razgovarano je o mogućnostima proširenja saradnje sa Ministarstvom, posebno u dijelu unapređenja i promocije zaštićenih prirodnih područja (Skakavac, Bijambare, Vrelo Bosne), te drugim projektima na zaštiti prirodnog naslijeđa i očuvanju biodiverziteta u Kantonu Sarajevo.

Ministar Jusić je obećao da će to ministartvo finasijski podržavati i u 2009. rad laboratorije za palinologiju PMF-a.

Centar se obavezao da Ministarstvu sedmično dostavlja cjelovit izvještaj o izmjerenim vrijednostima polenskih alergena u zraku, koji će istovremeno biti prezentiran javnosti s ciljem preventivnog djelovanja i upozoravanja na njihove štetne posljedice na zdravlje, posebno ugroženih kategorija stanovništva, saopćila je Pres služba KS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: