Zbog zdravstvenih problema
0

Jurjević zamolio upravni odbor BHRT-a da ga razriješi dužnosti

SRNA
Vršilac dužnosti generalnog direktora BHRT-a Jakov Jurjević zamolio je Upravni odbor ove medijske kuće da ga u što skorije vrijeme razriješi dužnosti zbog zdravstvenih problema, potvrdio je Srni predsjedavajući Upravnog odbora BHRT-a Nikola Deretić.

"Jurjević je rekao da u posljednje vrijeme ima zdravstvene probleme i zamolio nas da mu nađemo zamjenu u nekom razumnom vremenu, a on će obavljati dužnost dok mi ne nađemo adekvatno rješenje", rekao je Deretić.

On je potvrdio da je Upravni odbor na jučerašnjoj sjednici zaključio da BHRT, putem svog pravnog zastupnika, utvrdi zakonsku odgovornost smijenjenog generalnog direktora Mehmeda Agovića zbog nesavjesnog poslovanja.

"Ključni razlog je što je on prikrivao stvarno finansijsko stanje i pored naših upozorenja, nerješavanje ukupnog problema u vezi sa satelitskim programom i neodgovornost u upravljanju finansijskim sredstvima i prostornim kapacitetima", pojasnio je Deretić.

On je naveo da Upravni odbor juče prihvatio korekcije finansijskih izvještaja za 2007. i 2008. godinu, koje mnogo realnije prikazuju stanje u BHRT-a, ali da je ostavljen prostor da se u narednom periodu i dalje radi na korigovanju svih nerelanih podataka koji su u prvobitnim verzijama izvještaja predočeni.

"Po završnom obračunu za 2007. godinu, BHRT je iskazao dobit od oko 30.000 KM. Nakon korekcija prihoda i rahoda, koje su sada obavljene, iskazan je gubitak od 4,7 miliona KM. Akumilirani gubitak nakon tih korekcija za 2007. godinu iskazan je u iznosu od 13,1 milion KM", precizirao je Deretić.

On je dodao da je po završnom obračunu za 2008. godinu iskazana dobit od oko 79.000 KM, a da je nakon korekcija iskazan gubitak od oko milion KM.
"Akumilarin gubitak nakon korekcija iznosi oko 14,1 milion KM, od čega je između pet i šest miliona nenadoknadivog gubitka i veliki iznos potraživanja koja nisu realno naplativa. Zaključili smo da je učinjen značajan pomak u sređivanju poslovnih knjiga i evindentiranju realnog finansijskog stanja u BHRT-a, ali ima tu još mnogo šta što je nerealno prikazano", rekao je Deretić.

On je dodao da su pomenute korekcije urađene u skladu sa preporukama i uz konsultacije sa revizorskom kućom "Revsar" iz Sarajeva, ali je istakao da su procjene da je akomulirani gubitak veći i od onoga koji je prikazan u korekcijama izvještaja.

"Rekli smo da su stručne službe dužne u najskorijem roku da donesu računovodstvene politike i da na temelju njih naprave dalje korekcije stanja u poslovnim knjigama", naveo je Deretić.

On je dodao da bi, na bazi stvarnih finansijskih rezultata, a nakon eventualnih daljih korekcija, trebalo da bude urađen i sanacioni plan za BHRT.

"Mi smo raspisali tender za veoma bitne tri stvari - tender za kuću koja će procijeniti imovinu BHRT-a, tender za kuću koja će uraditi sanacioni plan i kuću koja će napraviti reviziju marketinga. Da smo na bazi nerealnog stanja zahtjevali da neko uradi sanacioni plan, dobili bi i nerelani sanacioni plan", naveo je Deretić. 

Sud BiH trebalo bi uskoro da donese konačnu odluku po žalbi Upravnog odbora BHRT-a na presudu kojom se Mehmed Agović vraća na mjesto generalnog direktora BHRT-a. Upravni odbor smijenio je Agovića u septembru prošle godine.