BiH
0

Jurišić ugostio umjetnicu Helen Patton Plusczyk

FENA
Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić primio je danas američku filmsku i pozorišnu umjetnicu Helen Patton Plusczyk koja u Sarajevu boravi povodom održavanja radionica o dizajnu na ALU i predavanja o historiji američkog pozorišta na Filozofskom fakultetu.

Helen Patton Osnovala je 2005. neprofitnu zakladu "The Patton Plusczyk Stiftung" za međunarodnu kulturnu razmjenu, sa sjedištem u njemačkoj regiji Sar-Lor-Lux, a posvećenu pružanju kreativnih interakcija između pojedinaca različitog kulturnog naslijeđa.

Tokom susreta s Jurišićem istakla je da je zainteresirana da osnuje podružnicu zaklade i u BiH.

Jurišić je podržao njenu ideju naglašavajući kako je Sarajevu čast da bude domaćin i partner jednoj ovakvoj umjetnici koja potječe iz ugledne američke obitelji. On joj je zahvalio na svemu što je do sada činila za BiH te je pozvao da i dalje u Americi i Evropi lobira za BiH i mlade ljude.

Patton je rođena u uglednoj familiji i kći je pokojnog general-majora George S. Pattona te unuka pokojnog generala Willard Ames Holbrooka, Jr., zapovjednika borbene 11. oklopne divizije u Drugom svjetskom ratu, saopćeno je iz Uprave Grada Sarajeva.