Stanje ljudskih prava
0

Jurišić u pismu upućenom Sattleru upozorila na Dodikovo targetiranje medija

A. Ku.
Duška Jurišić (Foto: Facebook)
Duška Jurišić (Foto: Facebook)
Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić uputila je pismo šefu Delegacije i specijalnom predstavniku EU u BiH Johannu Sattleru o stanju ljudskih prava u našoj zemlji u proteklom periodu.

Na početku je upozorila na izjave predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika na konferenciji za novinare koju je održao 12. augusta.

Jurišić je kazala da je dužna da upozori Sattlera da je uprkos njegovim pregovaračkim naporima i insistiranju da se usvajanjem zakona ispune uslovi za početak pregovora BiH za punopravno članstvo u Evropskoj uniji Dodik na održanoj konferenciji ugrozio slobodu izražavanja i medija.

"Označavajući sarajevske medije, te medije Buka, Capital i BN Televiziju kao izdajničke prema Republici Srpskoj, te N1 kao neprijatelja srpskog naroda i Republike Srpske, ne samo da je oklevetao većinu medija u BiH, već je novinarima ugrozio sigurnost i onemogućio normalan rad", navela je Jurišić.

Sloboda izražavanja

Podsjetila je da je BiH u oblasti temeljnih ljudskih prava kao uslova za evropske integracije obavezna zgarantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara.

"Niko nema pravo, a posebno ne visokopozicionirani političari poput Milorada Dodika, proglašavati medije, koji profesionalno rade svoj posao, neprijateljima srpskog naroda i Republike Srpske", istakla je Jurišić.

Jurišić se zatim osvrnula i na nedavne sučajeve narušavanja ljudskih prava.

"Podsjećam Vas da je u martu napadnuta povratnička porodica Fadila i Ajše Memišević iz mjesta Omeragići kod Višegrada, da su u Banja Luci napadnuti LGBTIQ aktivisti, da je u junu napadnut i pretučen Osman Mehanović iz Bratunca, da je policija povratniku Mirsadu Omeroviću iz Srebrenice odredila pritvor zbog navoda o ugrožavanju sigurnosti, ali da je istovremeno izostala reakcija na prijavu imama Damira Peštalića iz Srebrenice o uznemiravanju 11. jula 2023. na Dan žalosti povodom sjećanja na genocid u Srebrenici", navela je Jurišić.

U slučajevima napada na bračni par Memišević i LGBTIQ aktiviste, dodaje, još uvijek nije završena istraga, mada je od incidenata prošlo pet mjeseci.

"Predsjednik Republike Srpske opsovao je genocid u Srebrenici, a novinarki RTV Srebrenica Kadiri Šakić vijest, koju je pripremila, cenzurisana je izbacivanjem riječi genocid. Mediji, koje ne osuđuje Milorad Dodik, počeli su hajku na autore publikacije 'Izvještaj o negiranju genocida', te na pojedine uposlenike Memorijalnog centra Potočari. Prešutkuje se, te na taj način odobrava govor mržnje i poticanje na mržnju organizacije Istočna Alternativa i Facebook stranice Despotovina u Republici Srpskoj", naglašava Jurišić.

Dalje navodi da predsjednik entiteta Republika Srpska ne postavlja pitanje o izvorima finansiranja pomenute organizacije i medija.

"Jedan od uslova za početak pregovora BiH za punopravno članstvo u Evropskoj uniji je poboljšanje zaštite i uključivanje ranjivih grupa, posebno osoba s invaliditetom, djece, LGBTIQ osoba, pripadnika romske zajednice, pritvorenika, migranata i tražitelja azila, kao i raseljenih osoba i izbjeglica", rekla je Jurišić.

Pristup EU

Navela je i da je položaj ranjivih grupa, uzimajući u obzir veliki broj incidenata u posljednjih pet mjeseci, gori nego ranije.

"Očekujem od Vas da to imate u vidu prilikom ocjenjivanja da li je Bosna i Hercegovina ispunila uslove za početak pregovora, odnosno novi korak ka evropskim integracijama", rekla je Jurišić.

Napomenula je da je mnogo onih koji žele stvarni napredak naše države, a ne samo formalno ispunjavanje uslova za pristupanje Evropskoj uniji bez sadržaja, koji bi garantirao da stanovnici BiH ne napuštaju svoju državu.

Jurišić je dodala i da je bitno da građani ne strahuju hoće li biti krivično sankcionirani zbog verbalnog delikta te da ne budu izgnanici u sopstvenoj zemlji kao što je to od marta bračni par Memišević, koji po drugi put od 1992. nije u svom domu u Omeragićima kod Višegrada.

"Očekujem od Vas da ove brojne i u posljednje vrijeme učestale slučajeve ugrožavanja slobode izražavanja i medija, te ugrožavanja prava ranjivih grupa imate u vidu prilikom ocjenjivanja napretka", zaključila je Jurišić u pismu upućenom Sattleru.