BiH
0

Jurišić: Špirićeva ostavka pokušaj destabilizacije i radikalizacije stanja u BiH

FENA
Hrvatska stranka prava (HSP) BiH Đapić-dr. Jurišić u potpunosti podržava posljednje mjere visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka, koje su imale za cilj osiguravanje učinkovitijeg rada Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, sprječavanje opstrukcija u tim institucijama i osiguravanje nužne prolaznosti zakona u Parlamentu BiH, izjavio je danas u Mostaru predsjednik te stranke Zvonko Jurišić.

Jurišić je na konferenciji za novinare istaknuo kako je Vijeće ministara od svoga formiranja usvojilo samo jedan zakon, što kako je kazao, govori o čistoj opstrukciji rada Vijeća i opstrukciji vlasti BiH.

"Stoga ostavku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića smatramo pokušajem destabilizacije i radikalizacije stanja u BiH i jasnim pokazateljem političara iz Republike Srpske kao kočničara reformskih procesa u BiH.

Činjenica je kako je ovim nepromišljenim i nepotrebnim potezom Nikole Špirića nanesena politička i gospodarska šteta BiH i njenom međunarodnom ugledu i ponovno se ova država prikazuje kao nestabilno i nesigurno područje", kazao je Jurišić.

HSP Đapić-dr.Jurišić poziva visokog predstavnika da odlučno nametne Martenstov prijedlog policijske reforme s 9 policijskih oblasti i gradom Sarajevom, kao najboljim rješenjem za BiH.

"Pozivamo visokog predstavnika da primjereno kazni političare koji svojom neodgovornošću sprječavaju provedbu tih reformi, a tu prvenstveno mislimo na političare iz Republike Srpske, i na taj način omogući nastavak puta ka Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji i ostalim EU integracijama i stvori preduvjete za najvažniju reformu - reformu Ustava BiH", kazao je Jurišić.

Na konferenciji Jurišić se osvrnuo i na stanje u Hercegovačkoj televiziji (HTV) Mostar, kazavši kako je ova televizija u posljednjih 6 mjeseci preživjela isključivo podrškom Zapadnohercegovačke županije.

Jurišić je pozvao predstavnike hrvatskih političkih stranaka iz Hercegovačko-neretvanske i Hercegbosanske županije da žurno na sebe prenesu osnivačka prava HTV-a Mostar, kojoj kako je kazao ponovno prijeti gašenje.

On je istaknuo kako su zastupnici HSP-a na posljednjoj sjednici Skupštine HNŽ-a dali prijedlog da se na dnevni red sjednice uvrsti i preuzimanje osnivačkih prava nad HTV-om Mostar, no da taj prijedlog nisu prihvatili zastupnici HDZ-a 1990, te da imaju saznanja kako SDA neće podržati prijedlog o preuzimanju prava jer su stava da HTV Mostar treba ići u stečaj.

Jurišić je istaknuo kako HSP Đapić-dr.Jurišić u predizbornoj kampanji za 11. izbornu jedinicu za Sabor Republike Hrvatske neće koristiti jumbo plakate, već će ta sredstva iskoristiti za promidžbu na Hercegovačkoj televiziji, te i na taj način potpomoći rad i opstanak te hrvatske medijske kuće, koja je, kako je kazao od velike važnosti za hrvatski narod u BiH.