BiH
2

Jurišić: Pronađite način da snizite cijenu električne energije

FENA
Raspravom o Izvještaju o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK) u 2012., nastavljena je 47. sjednica Predstavničkog doma PSBiH.

Poslanik Zvonko Jurišić je, između ostalog, pozvao DERK da se posveti iznalaženju načina za smanjenje cijene električne energije. "Bavite se reguliranjem cijene električne energije za građane BiH jer postoje preduvjeti da se ta cijena snizi", poručio je Jurišić.

Poslanik Mirza Kušljugić prokomentirao je navode Mladena Ivankovića Lijanovića o 200 miliona KM koja su zamrznuta zbog nerada "Elektroprenosa".

"Mi smo odgovorni za to stanje. S druge strane, BiH je preuzela određene obaveze spram energetske zajednice i što se više približavamo ispunjavanju tih obaveza postaje očigledno da mi nemamo zakone koji bi nam u tome pomogli i to nam omogućili. Mi kao parlament moramo tražiti od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da nam dostavi zakone iz ove oblasti", rekao je Kušljugić.

Poslanica Dušanka Majkić podsjetila je da su SDP i SNSD dostavili set zakona iz ove oblasti već u januaru.

"Ne treba spočitavati probleme DERK-u već nama jer nije bilo sluha za ove zakone. Bilo bi korektno objasniti koji je razlog što od januara čekamo te zakone. Vi iz SDP-a znate stvarne razloge za to pa bi bilo korektno da nam to i kažete", kazala je Majkić.

Kušljugić je u odgovoru Dušanki Majkić istakao da je redoslijed rješavanja pitanja "Elektroprenosa" poznat odranije.

"Dakle, održavanje skupštine, promjena uprave, usvajanje plana razvoja, procjena sredstava potrebnih za taj plan i podjela preostalih sredstava po već dogovorenim principima s alokacijom na razvojne projekte", kazao je Kušljugić.