Zamjenica ministra
0

Jurišić: Prekinuti praksu kršenje prava radnika na slobodne dane tokom sedmice i praznika

S. M.
Rad na dane sedmičnog odmora i državnih i vjerskih praznika bila je tema današnjeg sastanka zamjenice ministra za ljudska prava BiH Duške Jurišić, ministra trgovine FBiH Amira Hasičevića, predsjedavajuće Komisije za ljudska prava Doma naroda FBiH Miomirke Melank sa delegacijom Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Delegaciju Sindikata predvodila je predsjednica Mersiha Ferhatović Beširović.

Učesnici sastanka su podsjetili da su tokom proteklog prvomajskog praznika samo pojedini trgovinski lanci dozvolili da radnici u trgovinama jedan od dva neradna dana koriste kao slobodan. To je ocijenjeno kao određeni napredak u odnosu na prethodne godine. Međutim ovo je jedno od prava koje mora biti regulisano i zagarantovano pravnim aktima.

Jurišić je istakla da Ministarstvo trgovine FBiH u prethodnom mandatu nije pokazalo socijalni senzitivitet prema ovoj grupaciji, te je pitanje radnog vremena u dane državnih praznika i sedmičnog odmora bilo prepušteno volji poslodavaca, dok se federalno Ministarstvo rada i socijalne politike proglasilo nenadležnim za problem kršenja prava radnika u trgovini i uslužnim djelatnostima tumačenjem da pitanje slobodnih dana tokom državnih praznika ne treba da bude riješeno Zakonom o radu.

Melank je potvrdila da zalaganje za izmjene postojećeg Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima bi se regulisalo ovo pitanje, nisu dobile potrebnu većinu u Parlamentu FBiH.

Ministarstvo trgovine Federacije BiH priprema novi zakon za uređenje oblasti unutrašnje trgovine, a Hasičević potvrdio je da će razgovarati sa svim grupacijama, zainteresovanim za regulisanje prava i obaveza ovih pravnim aktom. Hasičević je istakao potrebu da se predstavnici Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti aktivno uključe u diskusiju o pravima i obavezama radnika u unutrašnjoj trgovini.

U trgovinama u Bosni i Hercegovini zaposleno je skoro 153 hiljade radnika, od čega je 79 hiljada žena.

U skladu sa zakonima o radu u Bosni i Hercegovini, svaki radnik ima pravo na dane sedmičnog odmora, a prekovremeni rad ne smije biti duži od osam sati sedmično.

Pravo na neradne dane tokom državnih, ali i vjerskih praznika, te druga prava radnika u trgovinama i uslužnim djelatnostima, gdje je značajno veći broj žena u odnosu na muškarce, biće predmet daljnjih razgovora između Ministarstva trgovine FBiH i Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, a u koje će se po potrebi uključivati sve nadležne institucije, zadužene za zaštitu ljudskih prava.