BiH
0

Jurišić pozvao Samarancha na obilježavanje 25. godišnjice ZOI

FENA
Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić na poziv Grada Barcelone i Kraljevskog teniskog kluba "Barcelona" boravi u ovom pobratimskom gradu.

Jurišić se susreo sa gradonačelnikom Barcelone Jordi Hereuom, počasnim predsjednikom MOK-a Juan Antonio Samaranchom i predsjednikom Kraljevskog teniskog kluba "Barcelona" Juan Maria Tintoreom kojima je uručio poziv gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac da prisustvuju i uveličaju svečanost obilježavanja 25. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, 8. februara 2009. godine.

Oni su se zahvalili na uručenom pozivu i obećali dolazak, te se zahvalili na značajnoj podršci Grada Sarajeva Gradu Barceloni u nominaciji za prijem u svjetsku Asocijaciju gradova nosilaca poruke mira i za podršku u dobivanju sjedišta Glavnog sekreterijata “Proceso de Barcelona: Unión por el Mediterráneo” (Proces iz Barcelone: Unija za Mediteran).

Dogradonačelnik Jurišić prisustvovao je ceremoniji dodjele Zlatne medalje Grada Barcelone Juan Maria Tintoreu za doprinos razvoju sporta. Obraćajući se prisutnima na ceremoniji i čestitajući gospodinu Tintoreu na ovom vrijednom priznanju, Jurišić se još jednom zahvalio Tintoreu za zalaganje da se za vrijeme rata u BiH u pobratimskoj Barceloni uspostavi Distrikta 11 pod nazivom "Sarajevo" iz kojeg su dolazile sve donacije za opkoljeno Sarajevo, te za obnovu grada Sarajeva u postratnom periodu.

Predsjednik Kraljevskog teniskog kluba "Barcelona" Juan Maria Tintore istakao je da je Grad Sarajevo i njegovi građani najveći prijatelj Gradu Barceloni i njegovim građanima, te da mu je bila čast raditi na projektu Distrikta 11 "Sarajevo".