BiH
0

Jurišić pozdravio učesnike Simpozija ljekara traumatologa

FENA
Zamjenik gradonačelnice Josip Jurišić u ime Grada Sarajeva i gradonačelnice Semihe Borovac, pozdravio je učesnike Simpozija ljekara traumatologa, koji se održava u sarajevskom hotelu "Radon Plaze" 30. i 31. oktobra.

"Raduje nas činjenica da je Grad Sarajevo domaćin ovako značajnom skupu stručnjaka koji će svoje znanje, iskustvo i nove spoznaje usmjeriti u dalji razvoj medicinskih znanosti, kao što su ortopedija i traumatologija", istakao je Jurišić te se ovom prilikom zahvalio na inicijativi osvjedočenog prijatelja Sarajeva i njemačkog umjetnika Helmuta Lutzu, uz čije posredovanje se održava ovaj simpozij u sklopu manifestacije "Dani Friedrichsfana u Sarajevu", kojom ova dva grada slave 35. godišnjicu pobratimstva.

Šef Klinike za traumatologiju i ortopediju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Ismet Gavrankapetanović zahvalio se gradonačelnici Sarajeva Semihi Borovac i njenom zamjeniku Josipu Jurišiću, kao i gradonačelniku Friedrichsfana Josefu Buchelmeieru i umjetniku Lutzu koji su uložili veliki napor da se održi Simpozij, na kojem pored bosanskohercegovačkih, učestvuju i ljekari iz Češke, Poljske i Njemačke.

Gavrankapetanović je u obraćanju ukazao na značaj Simpozija s obzirom da se održava u vrijeme kada Traumatologija KCUS-a obilježava 50. a Ortopedija KCUS-a 55. godina svoga postojanja i rada.

Nakon pozdravne riječi Helmuta Lutza, učesnici Kongresa su pogledali njegov film o "zvjezdanom putu" njegove stage-skulpture koju je podario gradu Sarajevu i koja se nalazi u parku Hastahana na Marijin Dvoru, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.