Proglašenje dana žalosti
70

Jurišić o glasanju državnih ministara: Jadni pokušaji obezvrijeđivanja države

A. Ku.
Duška Jurišić (Foto: Facebook)
Duška Jurišić (Foto: Facebook)
Zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić oglasila se putem Facebooka nakon odluke Vijeća ministara BiH da ne proglasi 16. august danom žalosti u BiH.
"Loši su, jadni pokušaji obezvrijeđivanja države. Ponovo će u centar pažnje dovesti one, čije se nasilje nad ženama istraživalo i na skupštinskim komisijama. Zarad sopstvene savjesti, njihova/njegova ruka trebalo je danas biti 'za' na sjednici Vijeća ministara BiH. Potpuno su opravdane kritike novinara i intelektualaca da se na tragediji u Gradačcu ne smiju uzimati populistički politički poeni", ističe Jurišić.

Dodaje da i dalje vjeruje da će 16. august biti dan žalosti u BiH.

"Sve su žene kazale u Jablanici, potom u Gradačcu, vjerovatno će i danas u Sarajevu... Umjesto 'prijateljskih' upozorenja putem viber poruka i gromoglasnih populističkih izjava, bilo bi bolje sa državnog nivoa utvrditi plan akcije, jer zakoni, agencija (za ravnopravnost spolova), gender centri postoje", navela je Jurišić.

Podsjetimo, ministri iz RS-a Nenad Nešić i Staša Košarac su glasali protiv odluke da se 16. august proglasi Danom žalosti u BiH.