Traže obustavu istrage
160

Jurišić i Mioković posjetili Kozarac i pružili podršku imamu Mahiću

G. M.
Jurišić i Mioković sa Mahićem
Jurišić i Mioković sa Mahićem
Duška Jurišić, zamjenica ministra za izbjeglice i raseljena lica, i Dragan Mioković, zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH, boravili su danas u Kozarcu gdje su se sastali s imamom iz Kozarca Amirom Mahićem i predsjednikom Medžlisa islamske zajednice Kozarac Teufikom Kulašićem.

MUP RS trenutno vodi istragu protiv imama Mahića zbog njegove hutbe u kojoj je, kako se navodi u saopćenju Naše stranke, "problematizirao svetosavlje", a Duška Jurišić je tražila obustavu istrage protiv Mahića.

Jurišić je kazala da je jako važno pokazati institucionalnu brigu za imama Mahića.

"Imam to zna cijeniti. Svi smo svjesni da se ovaj slučaj ne odnosi samo na njega, već da je u funkciji zastrašivanja cjelokupne povratničke zajednice u Republici Srpskoj, a pogotovo u Kozarcu, stoga svoju i posjetu kolege Miokovića smatram i podrškom njima. Sloboda izražavanja zagarantovana je Ustavom BiH. Kao nekadašnja novinarka, a sada zamjenica ministrice za ljudska prava i izbjeglice zalagat ću se za slobodu izražavanja i imama Mahića, zbog čega ne smije biti uznemiravan i nipošto procesuiran", navela je Jurišić.

Prema njenim riječima, posebno je značajno to da imam danas nije govorio o sebi, nego je fokus stavio na povratnike i probleme koje oni imaju.

"Odlučan je da ostane u Kozarcu. Istakao je da je neophodno otvoriti tabu teme, a u povratničkim sredinama to je obrazovanje, koje će imati kulturološka i historijska obilježja multinacionalne i multikulturne BiH. Također smo se susreli i s povratnicima u Kozarac te kroz razgovor saznali koji ih sve problemi opterećuju i razmotrili načine pomoći da se oni u što skorije vrijeme riješe. Današnji dan posebno je obilježen susretom s udruženjem Srcem do mira", navela je Jurišić.

Dragan Mioković, kao stručnjak za sigurnost s višedecenijskim iskustvom, smatra da slučaj imama Mahića nema veze s onim za šta ga sumnjiče.

"Ja vjerujem da će cjelokupan proces, ako ne bude prekinut, završiti u korist imama. Nema tog suda koji iz imamove izjave može iščitati govor mržnje prema bilo kome. Imam je iznio kritički stav prema teorijskim postavkama jedne sljedbe unutar pravoslavlja, a nikako prema samim njenim sljedbenicima. Također je naglasio da politički ambijent i retorika ugrožavaju sigurnost", rekao je Mioković.

I Jurišić i Mioković najavili su češće posjete povratnicima i brigu o povratničkoj populaciji ne samo u Kozarcu i u Republici Srpskoj nego u cijelog Bosni i Hercegovini.